Osudové drama Ledový hrot – Kaltes Land – napsal Švýcar Reto Finger v roce 2005, uvedení tohoto titulu je českou premiérou na profesionální scéně. „Zatím po něm sáhl v ČR jen Disk, divadelní studio DAMU. A to v květnu 2007," řekla Deníku Barbora Herz, v Ústí hostující režisérka.

Dvě premiéry

Činoherní studio uvádí vzhledem k alternacím premiéry hned dvě. Na první zve na Střekov v sobotu 27. února od 19.00 a je vyprodáno stejně, jako bylo na páteční dopolední generální zkoušku 26. února. Druhá premiéra je v úterý 1. března od 19.00. Na tu ještě vstupenky jsou.

„Pokud je něco krásný, máme pro to jenom vokály. Popsat krásu je možný jenom pomocí vokálů, takhle to prostě je. Jedenadvacet konsonant, ale jenom pět vokálů. To se nedivte, že je svět tak špatnej," slyšíme v inscenaci.

Haně, hlavní postavě hry, je třicet. Žije s rodiči v zapadákově pod horami, kde má nádražní bufet už dva roky zavřeno. Nic zvláštního pro ty, kteří tu stráví jen jeden den. Ale ti ostatní, ti vědí…

Iluze silnější než vášeň

Je něco daleko silnějšího než vášeň: iluze. A ještě silnější je vášeň k iluzi. To by to na jaře vypadali, kdyby se nepřikryly hroby. Ale Hana (výborná Erika Stárková zatím v Ústí jako host) už odmítá s farářem hroby přikrývat.

Činoherní studio uvádí drama v režii Barbary Herz. Dramaturgem je Vladimír Čepek, svého času ředitel Činoherního studia v Ústí, scéna a kostýmy jsou prací Mariany Kuchařové, hudbu napsala Vladivojna La Chia. Překlad je dílem Jany Sloukové, z něj vycházel už pražský Disk.

Hrají: Jakob, otec – Jaroslav Achab Haidler, Katrin, matka – Marta Vítů, Hana, dcera – Erika Stárková, Farář Hofmann – Kryštof Rímský / Jan Plouhar, Tobias, mladý muž – Václav Hanz, Jasmin, jeho spolubydlící – Anna Fišerová.

Autor Reto Finger (1972) získal za Ledový hrot v roce 2005 prestižní Kleistovu cenu pro mladé dramatiky.