Ač Jitka Švábová předávala své pěvecké umění padesát let v „lidušce" v Ústí, narodila se před 105 lety v Ústí nad Orlicí. I zde na ni mnozí s vděčností vzpomínali, Ema Hubáčková z Děčína totiž koncert „Pocta profesorce Jitce Švábové" k výročí narození pedagožky pořádala také včera odpoledne v kostele v jejím rodišti.

NABUCCO BYL VRCHOL

V Ústí nad Labem účinkující skvěle doprovázel orchestr a sbor Severočeského divadla pod taktovkou Milana Kaňáka. „I díky němu se náš koncert moc povedl. Těší mě, že dnes máme plné divadlo a že si tu návštěvníci hudbu užívají," těšil Emmu Hubáčkovou slavnostní koncert.

Tato akce vyvrcholila legendární Verdiho skladbou, podmanivým sborem Židů ze třetího jednání z opery Nabucco. Paní Hubáčková přitom cítila, že si koncert s publikem užil dirigent i orchestr.

„Má pravdu, to jsou vždy oboustranné interakce. Když dirigent doprovází sólisty, kteří jsou muzikální, zpívají role a nedrmolí jen noty, navíc nerytmicky, potom to samozřejmě pěkně působí, přenáší se to na orchestr. A když se ještě vše propojí s dobrou myšlenkou… Jak jsme dnes slyšeli v závěrečném sboru z Nabucca, kdy zpíval „Leť, myšlenko, na zlatých křídlech" tak to je přesně ono," řekl Kaňák.

„Ač jsme dnes měli dvě nemoci sólistů, a některé skladby nemohly zaznít, hlavní myšlenka celé dramaturgie, důstojná vzpomínka na paní profesorku Švábovou, byla naplněna."

PĚKNĚ SEHRANÁ TROJICE

Na volbě repertoáru si dala organizátorka záležet. „Totiž Richard, Ladislav a já jsme už pěkně sehraná trojice," podotkla pořadatelka.

Nepřekonatelný byl Richard Haan i v árii Escamilla z Carmen, během večera oslnila publikum též hudba Verdiho. Patřilo jí grandiózní finále, dobře volen byl ovšem i Mozart, Rossini či Smetana; tomu patřil úvod slavnostního koncertu.

„Kdyby tu s námi byla paní profesorka Jitka Švábová, a slyšela dnešní výkony sólistů i hudebníků, měla by z našeho koncertu jistě velkou radost," věřila Emma Hubáčková.

DŮSTOJNÉ PŘIPOMENUTÍ

Za důstojné připomenutí kvalit legendární pedagožky považoval koncert Tomáš Fiala, emeritní profesor Pedagogické fakulty Univerzity J. E. Purkyně. „Paní profesorka Švábová pro hudbu v našem městě dost udělala. Také tu byla uvedena do síně slávy v roce 2001, já byl uveden rok po ní," ohlédl se úspěšný učitel i sbormistr.

„Byla to nádhera, Nabucco mě dnes úplně dostalo. Ale budu si v Ústí užívat i další akce, třeba barokní koncert v muzeu v úterý," řekla s úsměvem Vlasta Machová z Libouchce.

„Kde by se nám podařilo vidět z první řady Haana, to tedy nevím. Jsem tu dnes úplně šťastná," ocenila koncert Věra Neubergová z České Kamenice, spolu se svým mužem dlouholetá abonentka ústeckého Severočeského divadla.

„Na koncert mě dnes do Severočeského divadla přivedly vzpomínky, ty jsou nekonečné. Zpíval jsem tu už před válkou a budu zpívat i letos o Vánocích při vánočním koncertu Bendova komorního orchestru," prozradil Hanuš Adamec. „Rád jsem si tu dnes připomněl i osobnost paní profesorky Švábové," dodal.