Vrátil se po dvou letech, o rok dřív tu hrál ještě jako Zlatý slavík. Nyní přijel na ekologickou RecyKlus Tour, šňůru upozorňující na problémy. Recykloval s fanoušky odpady i své starší hity.

HIT NOE CHTĚLI LIDI

Autor článku přišel na show, když sálem zněl hit Noe z Klusova alba Proměnamě (2014). Mnozí ho zpívali s ním, je to jedna ze dvanácti písní, které si fanoušci vybrali, aby je zpěvák na turné hrál. Sám přidal další. Scénu zdobily recyklační kontejnery, obrazovka i velká krysa. V jednu chvíli chrlila páru jako na skládce.

Asi čtyřikrát za pestrý večer, kdy zaznělo 26 písní, skočil Klus mezi lidi do sálu. Tančil s fanynkami, improvizovaně zpíval, přál devítileté dívce k narozeninám. Mluvil na nás slovensky, prý že je z Petržalky. Překvapilo ho, že v sále potkal víc těhotných žen. Než se vrátil na pódium a ve svém velkém hitu Nina, v krásné písni z alba Racek (i ji vybrali fanoušci) začal zpívat „Jsi mé úzko", smál se: „Pěkná bříška tady dívky mají. Zřejmě je tu někde ve městě nějaká dobrá jídelna."

Publikum nešetřilo dárky, dostal růži i malého bílého medvídka. Měl z něj radost. V jednu chvíli prohlásil: „Zeman je směšný, Babiš nebezpečný."

„Vy asi nemáte Tomáše rád," oslovila mě po koncertě jedna dáma. „Proč," nechápal jsem. „Po minulém koncertě jste psal, že koncert Kluse v Ústí odnesly kalhotky." „My bysme mu je dnes na pódium házely," přidala se její známá, „ale zrovna jsme si je nevzaly." Další dáma z party dodala: „Vidíte, je hrozný, jak je Tomáš hubenej. Měla jsem mu na dnes uvařit svíčkovou, určitě by mu chutnala."

ÚSTÍ LEPŠÍ NEŽ PRAHA

„Byly jsme už na Tomášovi před pár dny v Praze, ale tady v Ústí je víc domácký, zábavnější. Tam jsme od něj byly daleko, moc si ho neužily," řekly Lenka a Markéta Slabých z Teplic, jejichž foto s nalepenými Klusovými „očičkami" zdobí článek.

„Dnešní koncert byl super zážitek," tvrdila nadšeně mladá návštěvnice. „Pusa? O ničem nevím," smála se, když kamarádi prozradili, že políbila Klusova kytaristu. „To bylo poděkování. On ví a já vím. Jsme kamarádi a to byl malý prezent za koncert, který se mi líbil," řekla Jitka.

„Proč mám na čele to očíčko? Sdílím myšlenku Tomáše a jeho Cílové skupiny, že nezavírám oči před problémy. Moji oblíbenou písničku, Dno za dnem z alba Racek, mi ale nehrál. Asi není tak oblíbená mezi lidmi, je rockovější, málo zaláskovaná," soudil Michal z Děčína, který přišel na koncert s přítelkyní. „Byl jsem hodně zvědavej, jaký to bude po té pauze, co teď Tomáš měl. A bylo to lepší hlavně v tom, jak na turné ukazuje na světové ekologické problémy," dodal.

Jedinou novinkou show byl hit Dobré ráno. „Písnička je připomínkou stereotypu z ranních tramvají i z metra, výhledů z oken aut v zácpách. Monotónnost, zaběhlost těch ranních "procesů" si beru na paškál. Takové apatické ranní starty mě totiž mrzí," řekl Klus.

BABIČKA SI TO UŽILA

Finále koncertu patřilo vtipné dlouhé improvizaci, kterou Klus „jako neznámý zpěvák" posílal publikum domů. Ukázka je na webu ustecky.denik.cz.

„Jsem už babička, přišla jsem s kamarádkami. Poprvé v životě vidím Tomáše živě, skvěle si to užívám. Dělá mi radost, ale CD od něj doma nemám, muž ho nemusí. Já ho ale po dnešku miluju," řekla divačka z Neštěmic. Neušla jí ani dlouhá autogramiáda, kde se Klus s kapelou s fanoušky i fotil.