„Je lepší, když je příjemné teplo. Kabát si vždycky mohu sundat,“ smála se na návsi Zubrnic slečna, který se svou fenkou přijela do skanzenu z Děčína. V Zubrnicích nabízeli své dobroty tradiční návštěvníci místních trhů, třeba mamina Jiřina a její syn Aleš Jahodovi. „Máslo, šlehačka, nekynuté těsto, je to spíš cukroví bez cukru,“ popsala své voňavé koláčky pekařka z Lovosic.

Před obecnou školou ve svém stánku nabízela Babiččiny sirupy maminka Marka Sušky z Vrchlabí se svou vnučkou – následnicí. „Prostředí Zubrnic mi učarovalo. Mám to sem daleko, ale ráda se vracím,“ prozradila dáma květovaných šatech.

Se svými maminkami si přijely do Zubrnic užít podzim sestřenky Natálie (2) ze Všebořic a Leontýnka (3) ze Stříbrníků. Ve venovské školičce z časů před sto lety „hrála“ dobovou učitelku Marcelka Grivalská, skutečná učitelka z mateřinky Velké Březno. „Je přísná ale spravedlivá,“ chválila ji jedna ze seniorek, které učitelka nechala napsat diktát.

Ilustrační foto.
Nová fakulta i pivovar, revitalizace Krušných hor. Do kraje míří státní miliardy

A některé návštěvníky různého věku, děti i jejich rodiče, pak třídní trestala ze drobné nepřesnosti v textu třeba i klečením na hrachu. A když nevěděli jak na to, sama jim to ukázala. Do školičky zavítaly i cizinky, tři dívka z Kazachstánu. Ale neměly to daleko, studují na střední škole obchodní v krásnobřezenské Keplerově ulici v Ústí nad Labem.

Skanzen předvedl i žentour. „To je historický jednoduchý motor, který poháněl zemědělské stroje. Mlátičku, štípačku dříví, vazačku, pilu,“ prozradila Deníku Jitka Ledvinková, pracovnice skanzenu. „Tady se zapřahnul kůň a ten to roztáčel,“ vysvětlila.

Slavnost Podzim na vesnici si v Zubrnicích nenechali ujít ani Mlatečkovi z Děčína. „Přijela sem se mnou i moje dcera Bára a Zdeňka. Jezdíme sem hodně často a vždycky se nám tu moc líbí,“ prozradila ze rodinný tým Děčíňanka Alena Mlatečková (66). „Dnes nás přilákal i fakt, že je pěkně. Je to asi jeden z posledních hezkých dnů podzimu,“ dodala seniorka.

Jakub Feix se narodil Kláře Nikodýmové z Dubí 13. října v 18.12 hod. Měřil 50 cm, vážil 3,5 kg
FOTO: Právě jsme se narodili na Ústecku

Z jídel, které skanzen nabízel, byly k nakousnutí bochánky čerstvého chleba nedalekého Proboštova i sejkory, bramborové placky Libuše Laurinové z obce Zásada u Jablonce nad Nisou. Po skanzenu jen voněly, o strávníky neměla nouzi.

„Vyrábím také Veselá světýlka, ručně dělané svícny a dekorační předměty ze skla Simax. Nedávno u mě zrovna byla Česká televize, do dvou či tří týdnů by měly být mé svícínky v Toulavé kameře,“ prozradila šikovná řemeslnice i kuchařka.