Poslední pohádka před školními prázdninami v Tisé se jmenovala Perníková chaloupka. Skaláček opět nezklamal své věrné diváky a vyslal mezi děti Jeníčka s Mařenkou s plným košem perníku.

Stovku jich napekla Pája Hanousková, ostatní marcipánovali. Na každého v sále se dostalo a ještě zbylo pro maminky. To však nebylo všechno, losovaly se opět vstupenky a tentokrát hlavní cenou byly tři krásné keramické ježibaby. Parta kolem principála Ritschela je prostě skvělá.

Laskavé vyprávění klasické české pohádky doprovázela kytara Mirka „Huga" Pružince s moudrými texty Alenky Hrdličkové. Děti byly opět vtaženy do děje a hodina utekla jako voda. Perníkové překvapení se zdařilo a když přišel do sálu pohádkový tatínek s pilou a zánovním kloboukem, aby objal Jeníčka a Mařenku, slzičky štěstí byly na světě. Pohledná Šárka si vyzkoušela hebkou travičku v kulisách, během chvilky se změnil sál na taneční parket a bylo vymalováno.

Loutkoherci však najednou zvážněli a každý si předříkával nějaký text. „Aby toho nebylo málo, začali jsme pošilhávat po prknech, co znamenají svět. Máme to štěstí, že tu s námi žije herečka mosteckého divadla Jana Galinová a hned bylo zaděláno na provokaci," vysvětluje s úsměvem principál František a pokračuje: „Je to vše tajné, zkoušíme. Prozradit mohu jen pracovní název chystané činohry. Bude se to jmenovat Zachraňte princeznu, aneb čertovská pohádka pro děti a jejich rodiče. Zase tam bude dost písniček s texty Jana Turka, hrát budou dřeváci i masáci. Víc neřeknu," dušoval se řečník.

Kolem mne stojí hlouček nadšenců, co dovedou naplno žít. Krváky v televizi jim nic neříkají, raději se snaží tvořit sami. Nedávno založili dokonce místní pěvecký sbor a každý čtvrtek poctivě zkouší pod vedením profesora Urbana z Ústí.

„Je nás prozatím čtrnáct a stále přibíráme další odvážlivce. Hlavně nám chybí mužské hlasy. Jak jste na tom vy se zpěvem?" dotazuje se Tereza Michalová a vytahuje lidovky. Vyschlo mi najednou v krku a vracím se obloukem takticky k divadlu. Koncem roku to bude v Tisé zajímavé. Skaláček bude mít živou divadelní konkurenci, představí se sbor a přijedou Pražané s Vaculíkem!

Zpracoval Miroslav Vlach