Slavný balet Giselle, světovou premiéru zažila Paříž v roce 1841, vypráví příběh lásky a tragické smrti mladé dívky. Naposledy ho v premiéře uvedlo Severočeské divadlo v Ústí minulé tisíciletí, Giselle je zpět po 22 letech.

Klenot mezi balety

„Je to klenot mezi romantickými balety," tvrdí šéfová ústeckého baletu Rita Pleškova. Sama nastoupila do Ústí před dvaceti lety, Giselle pro ni byla první vysněnou rolí. „Na první setkání s ní jsem se moc těšila. Byla jsem mlaďoučká, byla to velká radost," ohlíží se.

Těší ji současné mezinárodní obsazení novinky včetně japonské baletky Chiaki Honda v alternaci hlavní role. Paní Rita, primabalerína ústecké scény, přiznává, jak je balet těžký. „Ladně a lehce to jen vypadá. Ale divák nesmí nic poznat, pro něj musí být iluze dokonalá," říká.

Těší ji, že už na scéně tančí mladší generace a že se na ni může spolehnout. Je nadšená ze spolupráce s výtvarníkem kostýmů i scény Josefem Jelínkem i s dirigentem Milanem Kaňákem. Muž, známý svým pátráním v archivech po zajímavostech děl, která nastudovává, o své práci na baletu Giselle mluví jako o velkém dobrodružství.

Emoce těžší než kroky

„Emoce a výraz jsou u krásné Giselle těžší než si hlídat kroky," přiznává mladý tanečník Róbert Király.

„Je nás málo, ale jsem hrdá, že i v pár lidech umíme udělat klasický balet. Divadlo musí své publikum vychovávat, aby naše práce měla smysl. Ukazujeme lidem lepší svět, romantiku s krásnou hudbou, aby na dvě hodiny zapomněli na to, co se děje venku. I v tom je kouzlo baletu, tak to má smysl pro nás i pro publikum," věří Pleškova.

A zve na inscenaci s působivou hudbou s vrcholnou tragickou scénou kvůli lásce, v níž hrdinka Giselle zešílí a pak umírá.