Jen tak ji nic nerozhází, navíc tak nazvala i svou novou knížku. „Chuť do života".

One woman show

Stejnojmennou knížku plnou legrace i dobrot nejspíš už znáte, ale zábavný pořad téhož jména asi nikoli. Zve na něj v pondělí 23. března od 19.00 do Domu kultury v Ústí.

„Vstupenky za 320 Kč nabízí ústecké Informační středisko v Paláci Zdar, Firo Tour v OC Forum i Raiffeisen stavební spořitelna v Dlouhé," řekl Zdeněk Kymlička z agentury For, která na akci zve.

Podtitul one woman show Haliny Pawlowské zní „o vzrušení, lásce, katastrofách a spoustě pitomců, kteří zasluhují, abychom se jim společně smáli. A taky, pochopitelně, o jídle!"

Jak to spisovatelka s těmi pitomci vlastně myslela? To se v následujícím rozhovoru s ní sice nedozvíte, ale mnohé další zajímavosti ano.

Divák má seriály rád

Když jsme si spolu před vaší show povídali minule, musel jsem si dát seriál Doktoři z Počátků do vyhledávače a skoro nic jsem nenašel. Dnes už je ho plná televize, rychle se ujal. Překvapilo vás to? A potěšilo?
Jistě. Jsem ráda, že jsem dostala roli v seriálu, který sleduje hodně diváků. No… ani mě to nepřekvapilo. Český divák má seriály rád. A často na ně nadává , a přesto na ně kouká. Vždycky jsem překvapená, že když mají seriály tolik odpůrců, kdo se počítá mezi fanoušky? Počty mi nějak nesouhlasí.

Překvapilo mě, že do seriálového vlaku Počátků naskočili i Josef Dvořák a Iva Janžurová. Jsou v Počátcích dnes jistě největší profíci. Ale řekněte, jací jsou kolegové?
Samozřejmě že jsou tito protagonisté výborní. A hlavně jsou fajn. A všichni ostatní taky. Ať už mluvím o Nadě Konvalinkové, Sabině Laurinové nebo Marku Vašutovi…

Uplatní i zde svůj smysl pro humor? A umožní jim seriál i improvizovat?
Jééé, ale já nejsem žádný seriálový herecký teoretik. Ani nejsem tiskový mluvčí Ivy Janžurové.

Oddechová zábava

Jak vám osobně ten seriál vyhovuje, čím vás baví? Našla jste se v něm?
Našla jsem v seriálu výbornou příležitost zahrát si po boku vynikajících herců. Za to jsem moc vděčná. Pro mne je hraní v seriálu výbornou oddechovou zábavou, která následuje po mé intimní dřině při psaní scénářů a knih.

Vaše hrdinka z Počátků je poslední dobou nějaká bláznivá. Šije si třeba kožich z králíků, aby přežila konec světa… Musíte jako herečka vždycky úplně rozumět tomu, jak se vaše postava chová, co dělá?
Máte pravdu, že má postava teď nabrala poněkud brutální vývoj. Ale já nemohu prozradit proč…

A necháváte se někdy i překvapit, co a jak bude dál? A překvapuje vás?
Jsem scénáristka. Vím, jak se s postavami v seriálu scénáristicky pracuje. Takže ne… nejsem šokovaná. Jsem jen zvědavá.

Člověk by řekl, že je v televizích až moc kuchtění, někdy by ani jeden nemusel nakupovat jídlo a nakrmí ho obrazovka… A ejhle Halina Pawlowská teď už vaří také. Jaké to je, symbolicky „doplnit tým Ládi Hrušky" o ženský element?
Rozhodně si nepřipadám jako doplněk Ládi Hrušky…Námět na pořad, kde bych vařila a vyprávěla, jsem nabídla ČT i Nově před zhruba sedmi lety. Tehdy nevařil na obrazovce nikdo a tehdejší producenti nebyli vizionáři. Bohužel.

Uplatníte i recepty, které máte ve svých knížkách?
Samozřejmě. Proto jsem také nabídku, abych vařila na obrazovce, dostala. Proto, že si producenti přečetli mou kuchařku nebo lépe řečeno mé „příběhy s chutí".

Vařím tak akorát

Někteří kuchaři v televizi vaří dost složitě, jiní naopak až překvapivě jednoduše. Jste sama mezi nimi někde na půl cesty?
No… to je dost návodná otázka. Ano. Vařím tak akorát. Ne moc složitě a ne moc jednoduše. Prostě bezvadně!

Zdeněk Pohlreich už párkrát naznačil, že jeho štáb si s jím uvařenými jídly rychle poradí, nají se, sní je. Je to u televizního vaření univerzální postup? A stává se tak někdy, že na vás už ani nic nezbude?
Samozřejmě.

Vaříte u sebe doma v kuchyni. V čem je to výhoda a v čem spíš nevýhoda?
Vždycky je dost nevýhodné, když si pustíte deset mužů do bytu. A výhodné? No řekněte, kdo z žen v mých letech si může každý týden dopřát deset mladých mužů ve svém bytě?!

Kdysi jste měla v pořadu Banánové rybičky pěkné tematické rady. Poradila byste nyní: „Jak přežít televizní vaření?" A pro jistotu hned nadvakrát? Jednou sobě, jednou divákovi?
Když Halina říká: „Jez!" Zavolej hned: „Yes!" Když štáb zavelí: „Smaž !" , tak se, holka, snaž!

Jsem časově vytížená

Zajímá vás, co a jak dělají vaši kolegové, jak baví na „malém divadle"? Nebo na takovou špionáž nemáte čas a ani se vám tam nechce? Nerada byste nechtě opisovala?
Není zvykem, aby se kolegové šmírovali…A notabene, já jsem opravdu hodně časově vytížená. A nepotřebuju opisovat. Myslím si, že nejdůležitější momenty v jakémkoliv umění, když showbyznys počítám do umění, jsou talent a upřímnost. A těmi se nikdo nemůže inspirovat, ani nejdou napodobit.

Kterou svou zatím poslední knížku přivezete do Ústí a nabídnete k prodeji?
Přivezu všechny své knihy s recepty: „Až se tě dcera zeptá", „Zeptej se mámy", „Chuť do života". A pak ještě román Pravda o mém muži, povídkovou knížku „Jak blbá, tak široká" a novelu s povídkami, svou vánoční novinku „Ulovila jsem ho v buši".

A kdybyste z ní měla reklamně přečíst některou pasáž coby autorské čtení, některou krátkou zábavnou, typickou k přilákání čtenářů, kterou byste z nich vybrala? O čem?
Vždy čtu něco jiného, je to součást mého vystoupení a někdy jsem sama zvědavá, co si vyberu.