O současnosti tria Hop Trop mluvil zpěvák, kytarista a spoluautor jeho hitů Jaroslav Samson Lenk.

Loni jste si vydali unikátní výběr sedmnácti hitů „Hop Trop 35 let" s mile šíleným hostem The Hottentots Orchestra. Co se okolo vaší kapely dělo dál?
Už jedeme 36. sezonu, zkraje dubna 2016 jsme slavili šestatřicetiny. Dotočili jsme klip, který na severu představíme na velké videoprojekci, vydali jsme DVD, protože jsme zjistili, že nemáme kvalitní záznam koncertu, aby to byl skutečně Hop Trop a ne nějaký „televizní umění". Pohlídali jsme si ho, má 23 písní, vznikl v pražském Gongu.

Ať si hulákají s námi

Co pro vás znamená mít DVD?
Ten koncert působí věrohodně, lidi si hulákají s námi, odpovídá to naší představě unplugged muziky. Navrch je tu ještě videoklip Potvory.

Křtíte na koncertech DVD?
Nekřtíme, nejsme žádní křesťani, my ho představujeme. Jedeme 27 představení od Chebu po Bratislavu, na velkoplošné projekci máme ke koncertu novej program, zařadili jsme dost písniček, které jsme i 17 let nehráli. Naše novinky vznikly k pětatřicátinám, díky nim Hop Trop pokračuje dál. Určitě tam je vývoj slyšet, když některé skladby vznikly před 25 lety a jiné loni. Z nejnovějších dáme třeba Mamon Lady a zároveň zazní třeba Kamínek, ten má čtvrtstoletí. Máme to vymyšlený tak, že své hity nezahrajeme a zazní jen v případě, že by si je lidi vytleskali jako přídavky. Jinak tam není Amazonka, Matylda, Tři kříže, děláme to jinak. To všechno pak až v přídavcích. Jak dlouho lidi vydrží tleskat, tak dlouho jim hrajeme.

Vezete si s sebou i hosty?
Nevezeme, to už léta neděláme. Nemáme hosta, který by s námi úzce spolupracoval a častěji vystupoval. Kromě Karly Vosmanské, která bydlí v Kanadě, s námi nikdo nespolupracoval, my vždy Hop Trop drželi dál od všech. My sami nikomu předskokany nedělali, tak to teď nebudeme zavádět ani u nás.

Máte za sebou Prahu a Budějovice a ve finále Brno… Je pro vás některý „kšeft" důležitější?
Pro nás jsou všichni fanoušci stejně důležití, každý koncert hrajeme úplně stejně, má stejnou dramaturgii. Nic nepreferujeme, což je možná daný i tím, že jsme každej odjinud, patriotismus nám chybí. Vznikli jsme na Kladně, ale já se tam nenarodil, a ani kolegové…

Hity zazní až nakonec, a co vaši sóloví večerníčkoví Medvědi?
Ne ne, svými sólovými projekty Hop Tropu vůbec nevstupuji do jeho koncertů. Protože, proč by potom ti lidi měli přijít na můj vlastní koncert? Já si držím tyhle dvě polohy naprosto od sebe.

V Ústí živě připomenete, že se blíží finále 50. ročníku trampského, folkového i country festivalu Porta. Co by byli Hop Trop bez Porty a ona bez nich?
Hop Trop by bez Porty vůbec nevznikli. Tenkrát totiž nebyl jinej plac, kde placírovat tuhle muziku. Bez Porty by Hop Trop vůbec nevznikli, ale to, že se od ní odpoutali a hrají si už po svém, i to je dobře. Portu považuju za start pro nové kapely, a ne že se na ní budou pořád předvádět starci, „dokud nezdechnou". Tak by to mělo být, ona s sebou vždy nesla tu naději a inovaci.

To mi vyrazí dech

Proč vlastně DVD nekřtíte?
Křest považujeme za závažnou věc pro křesťanskou komunitu. Jak mají lidi, kteří věří něčemu jinému, něco křtít? Divím se, že to neuráží křesťany, když vidím ty strašný hudebníky po republice, kteří nevěří vůbec ničemu, jsou v podstatě „na trávě", ale něco křtí tím, že to polejou. To mi vždycky vyrazí dech.

S vámi vždy byla legrace…
Ale tohle není žádná sranda, to je pravda (smích).