Máte rádi punk a chtěli byste si užít energii 1000. koncertu ústecké kapely Houba? Víc o chystaném koncertě řekl Martin Martíček Nosek, baskytarista loni dvacetileté Houby z Ústí.

Jak je v Česku obvyklý tento typ koncertů, tisící vystoupení? Dělají se takové akce běžně?
Já ho ještě nezaznamenal. Nestihli jsme oslavit 20 let a v srpnu jeden ze členů kapely odjíždí na delší dobu pryč. Tak abychom ještě dřív udělali radost…

Svým fanouškům?
Nikdy jsme je nenazývali fanoušky. To slovo nemám rád. Uděláme party hlavně kvůli sobě, zahrajeme si v Ústí zase jinak. Loni jsme hráli v klubu Exil venku a bylo to dobrý, tak se vracíme. Koncert měl být původně v Chabařovicích, abychom se přihlásili k tradici Chabafestů z let 1999 2002, ale provozovatel kempu, bývalý starosta, si kladl nereálné podmínky. Trochu nám házel klacky pod nohy, bylo i nepříjemný jednat s tamní radnicí. Navíc chceme v Ústí podpořit alternativní kulturu na periferii. Chceme, aby se prostor v Předlicích oživil.

Kdo je hvězda z hostů akce?
Naši známí čekali, že tam zahrají kapely, se kterýma jsme poslední roky nejčastěji hráli: NVÚ, Volant, Punk Floid. My chtěli, aby to bylo víc pro pankáče. Zahrají kapely, které nás aktuálně baví. Asi nejznámější jsou The Fialky, Sticx z Domažlic, supr kluci, kteří teď dva roky nehráli, rozprchli se do světa a po dvou letech v jiné sestavě se vrátili. Zahrají i Louty, Blind Daters, Tom 77 a Burning Steps z Mostu. Hrají hardcore punk, chodili na nás už na konci 90. let do Mostu, když jim bylo deset let a teď jdou dost nahoru. Součástí koncertu bude i vernisáž výstavy „Punk na severu 80. a 90." a afterparty.

A koho ještě doporučit ze severu? Hřebíkovu punkovou kapelu Louty z Roudnice nad Labem?
Jsou dobří, mají šanci být na punkové scéně významnou kapelou. Jsou světlá výjimka, jinak moc zajímavých punkových kapel okolí Ústí a poblíž neznám.

Co je v poslední době nového okolo vaší Houby?
Poté, co měl náš zpěvák osobní a zdravotní problémy, jsme sedm měsíců nehráli a úplně jsme překopali systém našeho fungování. Přestali jsme bazírovat na určitých podmínkách a tím se nám otevřely zajímavé možnosti hraní na méně tradičních akcích. Díky tomu jsme si zahráli třeba v kolínské garáži pro 400 lidí. Nebo jsme hráli v Praze v kostele. Potkali jsme i nový zajímavý kapely.

Kolikrát byla Houba v USA a jak se to odrazilo na tom, co se okolo ní dnes děje?
V Americe jsme byli dvakrát. V Kalifornii a v Nevadě v roce 2012 a o dva roky později jen v Kalifornii. Pak jsme strávili dovolenou na cestě do New Yorku.

Byla to zajímavá zkušenost?
Jasně. Pořád jsme slýchali, jak to v USA v klubech chodí, ale nikdo to nezažil. Pro nás tam byl jeden zásadní poznatek: Kapely jsou tam poměrně dobře vycvičený v tom, jak přistupují k hraní. Set tam většinou trvá půl hodiny, kapely představí jen to nejlepší, co mají, a dají prostor dalším. Je to fér, za večer se může vystřídat šest, sedm kapel. Často nezvučí a hrajou, jak jim to přijde pod ruku. Uvědomili jsme si, že to je super cesta a taky se snažíme neprudit lidi hodinovým zvučením. Na té platformě jsme začali dělat akci Na tři akordy, kde hraje osm devět kapel; každá má 40 minut včetně zvučení. Lidi to víc baví, ale je to nápor na zvukaře; ti na to nejsou zvyklí.

Jak velká nostalgie pro vás bude tisící koncert?
Minulý víkend jsme zkoušeli hrát v Brně jen starší věci a bylo to super, lidi reagovali vstřícně. Koncert v Ústí bude trvat asi hodinu a budeme se snažit zahrát z každé naší nahrávky alespoň jednu píseň.

Zahraje i nějaká kapela, která tu nikdy nebyla a už nikdy nebude?
Všechny kapely v Ústí nad Labem už hrály a doufám, že ještě budou. Chtěli jsme pozvat ty, kterých si vážíme, které nás něčím zaujaly, se kterými spolupracujeme. Vybrali jsme i prostředí, které považujeme za vhodné na tento typ akce. Tím, že hrajeme v autonomním prostoru Exil v Předlicích, chceme dát najevo, že se cítíme víc alternativní kulturou než mainstreamem. Mimochodem koncert bude unikátní i v tom, že takhle společně kapely vystoupí pravděpodobně jen jednou :)

Bude ještě něčím sobotní koncert netradiční?
Natočíme ho na tři kamery, ani to jsme ještě nikdy nedělali. Další novinka.