Podle kurátora Pavla Kolečka je výstava dvěma výročími. Je to 20 let, co Pavel Baňka založil v Ústí nad Labem ateliér Fotografie, kterému vtiskl jedinečný charakter a zároveň je výstava i malou oslavou jeho 75. narozenin.

Rozhovor s hosty

Pavel Baňka je nejenom výborný fotograf, působící především v zahraničí, ale také učitel na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně na Fakultě umění a designu, zakladatel a šéfredaktor časopisu Fotograf, člověk, který se rád neustále vzdělává a také milovník jazzové hudby.

Možná díky této vášni pojal svou výstavu formou jamování, která má povahu rozhovoru mezi Baňkou samotným a jeho hosty.

Koncepce výstavy vychází z připravované publikace Reflexe, která by měla vyjít v září tohoto roku.

Kniha i prezentované fotografie jsou uzavřeny do tří chronologicky řazených cyklů, z nichž můžeme na výstavě zhlédnout určitý výběr: Konstrukce (přibližně 19811982), Figurace (od poloviny 80. let do poloviny 90. let 20. století) a Abstrakce (vznikající mezi lety 19942010).

Výstavu Baňkových několika desítek převážně černobílých fotografií doprovází i fotografická či nefotografická díla oslovených osobností, které reagují vždy na jeden konkrétní snímek.

Autoři si vybrali buď své stávající obrazy, nebo je vytvořili speciálně pro tuto příležitost. Bylo však na hostech, aby se podívali tváří v tvář Baňkovým fotografiím a našli spojitost mezi jednotlivými obrazy.

První výstava

Zajímavé je, že i přesto, že Pavel Baňka působí v Ústí nad Labem už 20 let, neměl zde samostatnou výstavu. Kurátor Koleček však tvrdí, že dosud nebyly lepší výstavní podmínky než ty, které teď nabízí Dům umění. „Samotný prostor galerie jeho fotografiím svědčí," dodal.

Jako každý umělec, tak i Pavel Baňka, který opustil literární cestu ve prospěch té umělecké, se skrze své fotografie snaží vyjadřovat a komunikovat s okolím. V jeho obrazech jsou zachyceny iluzivní, až magické situace, jejichž snová atmosféra zanechá v člověku hluboký dojem.

Michaela Kubištová