Ten koncert byl pro Ústečany šancí vidět šikovného, nápaditého a aktuálního Petra Lüftnera „v akci". I když pravda, na Labském létě 2013 v Letním kině v Ústí, kam zvalo Hitrádio jako na koncert Xindla X, harmonikáře Petra vidělo najednou tak osm tisíc lidí. Tam i nyní protestsongem „Ty jsi to Ústí" (Ústecká hymna) o podrazech na občany pobavil .

„Vítám vás v hlavním městě světa, v Ústí nad Labem," byl na úvod Petr v Nároďáku patriotem, jak se patří. A Xindl prozradil: „Petr Lüftner je mým oblíbeným písničkářem."

Ale než dojde na koncert, ještě napíši, kde dál v kraji Xindla X uvidíme: 20. 6. Litoměřice, Cyklofest, 19. 7. Plutofest, Peruc u Loun, 30. 8. Labské léto, Ústí nad Labem…

Zdraví pro Činoherák

Vedle „Hymny" nebo „Šneka" hrál i píseň „Hodně zdraví Činoheráku", kterou vysílala také Česká televize v investigativním pořadu Reportéři.

„Vážení herci, oni jsou jenom radní, za pár let nebudem jejich jména už znát, vy jste však hlasy lidu, naše hlasy výsadní, zabojujte, ať se tu můžem zase smát/ Činoherák… je nemocen, hledá se ten, kdo ho spraví. Nemohou o něm rozhodovat neznalosti, přejem ti další řádky let a teď zdraví…" ocenilo publikum v Národním domě velkým potleskem i tuto píseň. Už se Petrovi do písně „nevešlo", že teď hraje Činoherák na lodi Tajemství bratří Formanů, kde má vyprodáno!

„Premiérově jsem jel start koncertu přes půl hodiny, bylo to v rámci šňůry poprvé. Většinou jsem odehrál svých pět kousků. Teď, když to sečtu, na ústeckém pódiu jsem strávil něco málo přes hoďku," neskrýval Petr po show nadšení.

Neskutečný koncert!

„Koncert byl neskutečný, pro mě osobně se to dá stěží popsat, to se musí zažít a nejlépe z pódia. Přípravě jsem dal hodně a zúročilo se mi to. Fakt, že bylo vyprodáno, je samo o sobě neskutečně příjemný. Věděl jsem o třiceti lidech, kteří měli dorazit, známých jsem tam potkal nakonec ale mnohem víc. Jen jsem ze začátku pociťoval o něco větší nervozitu než na předchozích zastávkách, přesto že byla naše už patnáctá. Ale byla to ta nejdůležitější ta domácí. Během hraní to ze mě spadlo a docela jsem si to pak začal užívat," prozradil.

I Xindl X to na nás spustil naplno, Začal „Dysgrafikem" a lid se přidal, pak dal song „Chlast je nejlepší kuchař". „No, ale abyste nemysleli, že zpívám jen o chlastu, tady je jedna o drogách," byl ironický. Po nadšeně přijaté „Chemii" pravil: „Nemusíte to tak prožívat". Víc ladil, prý „Technika je zlo." Prozradil, že má doma dva caparty a tak zpívá i o zvířátkách. „Ta, která bude teď, se sice jmenuje Orel mezi supy, ale je převážně o sviních," upozorňoval.

To mí Ústečané…

„Mí Ústečané mi rozumějí, i když ladím," smál se Ondra Xindl X. „Ale když se někdo jmenuje Ládek…"

Zajímavá situace nastala při písni „Barbína", při prvním hitu i klipu z nové desky „Čecháček Made" (Universal Music, jaro 2014), která byla ve foyer Národního domu k mání.

„Je o ideální ženě, jenomže neexistuje," varoval. Ale ten nakažlivý song si pak s ním zpívaly v páté řadě na kraji i dvě téměř skutečné blondýnky barbínky. Když si ty slečny s gustem prozpěvovaly „Jsem samej plastik, a připravená na styk," bylo to podobné, jako na koncertě Tří sester. Tam totiž s Fanánkem a spol. už pár let ostří hoši s vizáží rowdies vyřvávají „Já chci být jen homosexuál!" Jó, ta pop kultura. K čemu všemu dnes hudební hvězdy své fanoušky a fanynky nedonutí!

Děkuji svému sboru

„Děkuji zvláště svému sboru," nenechal Xindl bez povšimnutí, jak aktivně se publikum do „Barbíny" zapojilo.

Těsně po deváté, to už koncert trval hodinu (a končil ve 23.20!) šel hit „Zlatokopka". Blondýnky nadchl. Pak nás Ondřej s ukulele zklidnil baladou „To je můj dům", která z CD „Čecháček Made" ční. Je zamilovaná, bezkonfliktní.

To „Čecháček a totáček" umí zvednou žluč, ale i lidi ze židlí. Tedy některé. Asi je těžké vydýchat ironický protestsong o tom, že „za komančů bylo líp". Nebo že „zavřeli ti Jednotu, ať jdou k čertu, teď jako pako bloudíš po Albertu…"

Mají růžové brýle

„Úplně tomu názoru, že za bolševiků bylo líp, nerozumím. Ti lidi si nasazují růžové brýle," vysvětlil nám Xindl X, proč tu písničku psal a zpívá.

Překvapil hit „Cool v plotě" z alba „Láska", kde Xindlovi sloku zpívá Karel Gott. Živě si ho Ondra Ládek zpíval sám.

„Mně všichni říkají, že zpívám jen samý prasárny. Tak teď vážně," slíbil Xindl a dal píseň „Jardo, vrať se mi". „Nechci moc, jenom pár gólů," adresoval Jágrovi. Začal tak sérii písniček, které vznikly pro Hitrádio, kde má Ondřej pořad Xindloviny. Hrál z něj parodii na hit Anety Langerové „Voda živá" i další protestsong „Putiniáda", ohlédnutí za zimní olympiádou v Soči.

Zdroj: Youtube

„…v zimní pohádku, proměním subtropy, já na to mám, víš co tu mám ropy, co budu chtít, to budu tropit, sníh se doveze, ať vás můžu rohlíkem opít… Dám vám chléb a hry, ať nevnímáte, co se tady děje, že utlačujem lidský svobody, že zavíráme gaye, ou jé. Že Listina práv, je pro mě jen papíru cár, dám vám chléb a hry, ať pochopíte, kdo je tady car".

Koledovat si tak Xindl před 23 lety, zavřou ho až zčerná, je disident a možná pak i prezident. Dnes jen slušně baví, mluví otevřeně a tím stoupá v ceně. Ale umí i naštvat. Inu, kolik lidí, tolik názorů.

Mimochodem, „Putiniádu" najdete i na webu YouTube.

Moje pohádkové Ústí

„Naše společný hraní ke konci jsem si užil. Pozoroval jsem obecenstvo, tvář po tváři, fotografy, Ondru, zvukaře, pořadatele. Všech si vychutnal, nakonec i potlesk ve stoje a Xindlovo závěrečný skandování „Ústí děkujem, Ústí děkujem…" To nelze popsat, to byla ústecká pohádka a pohádkové Ústí. Nejvíc mě bavila nová písnička o Jágrovi. Refrén „Vrať se mi, Jardo, vrať se mi", jsem si zpíval i druhý den, když jsem se probudil," tvrdí Petr.

„Pak se spustila tak desetimetrová vlna chvály i pozitivních dojmů včetně slov mého bývalého učitele na akordeon pana Belana. To je ta nejkrásnější odměna i motivace. Vše dopadlo mnohokrát nad očekávání, poděkování patří hlavně všem těm, kteří tu atmosféru vytvořili," říká Petr.

Sám dodám, že bez hitů „Štědrej večer" a „Casio" ve finále to nešlo. Xindle X a Petře Lüftnere, hoši, děkujeme.

PS: Xindla X jsem viděl v životě asi sedmkrát, většinou to bylo s kapelou. Ale tento koncert s Petrem Lüftnerem, ten byl úplně ze všech nejlepší!