Novému albu Koní „Kde jste mý přátelé dneska v noci" (podzim 2016), nástupci úspěšné desky „Everest" (2013), se daří i mimo rodné Ústí, naposledy v Pardubicích, Kopřivnici a Třebíči. Loni vyšla Jiřímu druhá knížka „Ústí hlavně". Ústecký klub Café Max už útlou knížku zná z autorského čtení i ze křtu.

KNEDLÍK V KRKU

Ve čtvrtek 16. března od 19.30 z knížky, kde se míchají verše s deníkovými zápisy a postřehy rockového muzikanta, ochutná kavárna Fokus kafe na novém ústeckém autorském čtení v novém pořadu „Knedlík v krku". Vedle Jiřího tu budou číst ze své tvorby studentka UJEP a básnířka Michaela Schwarzová i místní básník Tomáš Tajchner.

„Záznamy jsem shromažďoval asi osm let, bavilo mě udělat rychlou glosu, někdy zábavnou, jindy poetickou, protože tohle město je prostě inspirativní. Měl jsem vždycky blok, no a jak ho máš při ruce ve vlaku u zábradlí na Větruši nebo v hospodě Na Růžku, nějaká síla ti tu ruku vede. Taky píšu do časopisu Full Moon, psal jsem nějakou dobu blog, takže tahle knížka je výběr ze všeho tohle, glosy, básně, kresby, písňový texty. Ale nějak jsem nemyslel na to, že by mohly vyjít knižně," ohlíží se Jiří, učitel ZŠ v Chlumci.

„Když už toho bylo hodně, Pavel Hájek z pražské Havlovy knihovny přišel s nápadem udělat knížku. Na mně bylo najít záznamy zpětně, Martin Palaščák z kapely mi je vyhledával z hlubin internetu asi rok…"

OŠEMETNÝ MĚSTO 

V názvu knížky prý nemáme hledat nic složitého. „Ústí je ošemetný město, někdy jako bouchačka, hlaveň, no a taky jde o tohle město v knížce hlavně," říká.

Zajímavé bylo, jak byly texty z osmi let seřazeny: „Přemýšleli jsme o tom je seřadit časově, pak tematicky, ale nakonec to Pavel pojal dadaisticky. Ze všeho vybral tak polovinu, vytisknul, stránky rozházel v pokoji po zemi a potom sebral," prozradil autor.

Knížka „Ústí hlavně" je k mání v knihkupectvích i na koncertech Houpacích koní. „Když do ní občas nahlídnu, někomu ji třeba podepíšu, mám z ní dobrej pocit. Vidím, že je v ní jedním dílem vážnost i hořkej humor. Tak to mám rád, když se to prolíná."

Jiřího dvě knížky i desky Houpacích koní tvoří jeden celek. „S klukama jsme spolu prorostlí nejen hudbou, aby ta naše dávala smysl, ale i spoustou názorů a pohledů na různý věci. Třeba i na město, kde žijeme. Myslím, že kluci se můžou najít v tý knížce nejen jmenovitě, ale jsou tam i věci z nich. Společné máme i Tajný studio v Předlicích, kde vznikají desky Koní a kam rád chodím hrát i sám," prozrazuje muzikant.

„Pár autorských čtení už má lídr Koní za sebou, i na to dnešní se tedy těší. „Zprvu jsem si řikal, nebudu trapnej, nebude to moc literátský? No a tak střídám čtení s hraním na akustiku, někdy rozhovorem s někým, s kým se dobře známe, takže se na to těším. Jsem zvědav na slečnu z univerzity a Tomáše Tajchnera, se kterými budeme číst, ale ze všeho nejvíc na to, jestli vůbec někdo přijde," dodává Jiří.