Jitku Zelenkovou, rodačku z Brna, si vybavuji z dětství jako členku dívčího tria z koncertů Karla Gotta. Asi baladou „Zázemí" začala její sólová kariéra, dnes ji doprovází i Big Band Felixe Slováčka, kapela excelentního saxofonisty, se kterým spolupracovala už ve Štaidlově orchestru u Karla Gotta.

Který hit dáma sametového hlasu na plese v Ústí zazpívá? Také na to jsme se jí zeptali.

„Zatím neznám délku svého vystoupení, to rozhodne o repertoáru, který tu zazpívám. Ale protože mne doprovodí big band, vše bude swingově laděné tak, aby si lidé dobře zatančili a pobavili se. O repertoáru se rozhodují po zvukové zkoušce a podle toho, kdo vystoupí na plese přede mnou a po mně. Ale můj repertoár bude kombinace swingu a popu," uvedla pro Deník. Zajímalo nás také, zda od ní uslyší Patrioti též její pěknou hitovou baladu „Zázemí".

Bez Zázemí…

„Ne, bohužel Zázemí v Ústí na plese nezazpívám. K němu je potřeba klavír křídlo, kontrabas i velké smyčce, ty k dispozici mít nebudeme," vysvětlila zpěvačka, která se už předloni ohlédla za svou kariérou na reprezentativním supraphonském 2CD „Já tě mám ráda". Na kolekci 41 písní, z nichž třicet je převzatých, zahraničních.

Na 2CD nechybí pro mnohé překvapivý hit irského bluesového kytaristy i zpěváka Garyho Moora Still Got The Blues, česky „Já v sobě dál mám blues". Ten song také 2CD otevírá, je zde ale také logicky Jitčin velký hit „Ty mi smíš i lhát" , natočený v roce 1979 s Orchestrem Ladislava Štaidla.

S kapelou muže, dříve Jitčiny osudové lásky, o níž si můžeme přečíst v její otevřené autobiografii „Sem tam" (XYZ/ Albatros Media, říjen 2015). Napsali ji Jaroslav Kříženecký a Jan Adam, sekretář Karla Gotta, který se s Jitkou Zelenkovou podílel na 2CD „Já tě mám ráda".

Láska

Jitko, písně na 2CD jste vybírala spolu s Janem Adamem. Proč?
On má podobné muzikantské cítění jako já, známe se už roky. Řekl mi, že když celý život zpívám o lásce a vztazích, měla bych sestavit kompilaci písní na téma LÁSKA. Každý jsme sestavili svou a tyto výběry se téměř shodovaly.

Souhlasíte s tím, Jitko, že texty pro vás vždy byly velmi důležité?
Ono první, co vám u nové písničky zavadí o smysly, je hudba. Ale ruku v ruce s ní jde text, jeho role je zde obrovská. I když je třeba píseň na první poslech složitá, text vyzdvihne její kvality. S textaři jsem vždy úzce spolupracovala a bavilo mě to.

Také proto v repertoáru máte převahu písní ze zahraničí?
Ten důvod je jednoduchý: písničky, které mě oslovují a chci je zpívat, mi většinou čeští autoři nenabízeli. A přitom cover verze jsou v zahraničí úplně běžný jev a na některé si myslím i dvacet, třicet let. Chci je ale zpívat po svém, dát jim svoji tvář. A k tomu potřebuji dobrý text.

Kolik textů jste si napsala sama pro své láskyplné dvojalbum?
Vlastně vůbec žádný. Zkusila jsem to sice, ale nakonec zůstalo jen u pokusů. Nechci totiž opakovat už vyřčené, a tak nepíšu. Víte, já nad vším totiž moc přemýšlím. A jsem hlavně interpret, což zase podle mne není málo.