Ostrovní festival 2012, akci v rámci Litoměřického vinobraní, bavily i další kapely. Ale osm z deseti dotázaných návštěvníků se shodlo: Přijeli jsme na Kabát!

Irsko – Litoměřice: 45 hodin

Členové Fanklubu Kabátu viděli už i dopolední zvukovou zkoušku Pepy Vojtka a spol. v areálu bývalých kasáren Pod Radobýlem. Dost trpěli, dopoledne byla (ne)slušná zima. „Zamluvili" si ale pak místa u pódia, respektive je pohotově obsadili a už se odtud nehnuli. Tomu se říká „chytit příležitost za pačesy". Co kdyby jim lukrativní místa někdo obsadil?!

Lukáš Kinik z Rudňan u Spišské Nové Vsi na Slovensku, čerstvý člen Fanklubu Kabátu, přijel do Litoměřic dokonce až ze Severního Irska, z Lurganu. Celých dva a půl tisíce kilometrů se hnal, aby viděl živě hity Starej Bar, Bára, Banditi di Praga, Pohoda… Zkrátka písničky, které by byly bez textů baskytaristy Milana Špalka jen poloviční.

„Jel jsem vlakem do Dublinu, letadlem do Bratislavy, na východ Slovenska a sem pak autem," řekl vyčerpaně, ale spokojeně. Přivezl svou sestřenici i kamaráda na vozíčku. Toho před show Kabátu ochranka přenesla přes plot, takže viděl celý koncert své oblíbené kapely z bezprostřední vzdálenosti. A ohřál se ve výhni plamenů, součásti show Kabátu. „Mám za sebou čtyřicet pět hodin cesty, čekáme tu na Kabáty, těšíme se," smál se ale dlouho před tím mladík ze Slovenska. Odhadl, že jen do cesty na koncert investoval pět set eur. „No a pak ještě zpátky," dodal.

Autobusy z Teplic

Vynikající zážitek má z koncertu i Eva ´Evita´ Kardová, místopředsedkyně Fanklubu Kabátu. „Marta Krulichová obětavě objednala dva velké autobusy z Teplic a okolí pro známé a přátele a vůbec fanoušky Kabátu. Dovezly je do Litoměřic a zpět, což je počin vstřícný a nezištný. Dnes, kdy lidé jen naslibují a pak se vymluví, vzdávám hold jejím organizačním schopnostem. Vím, o čem hovořím," tvrdila nadšeně.

Jasně, festivalové „předkapely" Kabátu, třeba UDG, Toxique nebo Mig 21, hity nešetřily. Ale jak se dalo čekat, až s Kabáty v lidmi slušně zaplněném areálu, publikum prý čítalo deset tisíc hlav, přišla ta správná bouřka na akci, které počasí přálo. „Byla dost zima. Ale jak nastoupili Kabáti, během chvilky mi bylo horko a bundy šly dolů," prozradila Míša z fanklub Kabátu. „Už zvukovka byl obrovský zážitek. Stát na podiu s Kabáty, to bylo něco, Hurvajs si ze mě párádně vystřelil, když mi nabízel fotku z občanky," smála se.

Pepa: Povolte zase alkohol

Kolem desáté to začalo. Bouchlo. Už hit Banditi di Praga byla síla, vše intenzivní, hlasité. Oslepující atak světel a zvuku, Kabát (pro nás fotografy) tak na dosah, že byste si na muzikanty rovnou mohli sáhnout. Ale byla to jen iluze, ochranka mezi námi a jevištěm se tvářila výmluvně. Zkrátka, hrály nám hvězdy se vším všudy.

„Dnes je nějaká zima, co? Ale už to není tak hrozný, když zapálíme ohně pekelný," těšil se Pepa Vojtek před songem Dole v dole. A za chvíli tvrdil, že prohibice je děsná věc. „Jenže my jiný písničky než o chlastu nezpíváme. Takže to dnes bude samej protestsong," zašklebil se. Dobíral si i vládu za to, „co nám to s tvrdým alkoholem provedla".

Ani spoluhráče zpěvák v kožené bundě moc nešetřil. „Hoši klid. Milane, nepindej do toho," ulítlo mu o jedné z pauz. „Dámy, pro vás – Bára," uvedl pak jeden z největších hitů Kabátu. „Pro nás chlapy" zpíval Bruce Willise, táhli jsme do Kadaně, nezapomněl na ebenové hole (Ebeni) a ptal se: „Kdoví jestli, jestli jsou na Měsíci vůbec ňáký stopy…?"

Vojtek na Hrad!

„A teď vaše zapalovače," vyzval Vojtek snad před nějakým ploužákem. A když viděl, že světýlek nijak výrazně nepřibylo, povzdechl si s úsměvem: „Tak málo kuřáků v Litoměřicích!"

Koncem koncertu už z davu zněly dva požadavky. „Vojtek na Hrad!" a „Žízeň!" Vojtek to okomentoval: „Jaká prohibice, přeci nám tu nebudou zakazovat tvrdý pití?" To znělo večerem, když u stánků zrovna „ČOIka" kontrolovala nabízené druhy alkoholu.  „Takže si dáme píseň, která má strašně krátkej název: Žízeň!" zahřměl. A tím hitem uspokojil mnohé.

Vojtek vůbec během show dost vtipkoval, Kabát nabídl na obřím pódiu velké projekce, dost výrazné třeba u skladeb Wonder, Starej bar, Colorado nebo Šaman. Před očima se nám míhaly masky domorodého kouzelníka, z obrovských ledkových obrazovek hrozily kostry i lebky, Vojtek na koni byl z Colorada… Hrnulo se to na nás se sílou bouře, ohně šlehaly, byla radost podupávat si na ty hity, pařit na muziku. A zpívat si s Kabáty asi všechno.

Moderní děvčata

Málokdo třeba odolal a nezazpíval si s Teplickými ke konci show Moderní děvče. „Tu mám nejradši," přiznana poté jedenáctiletá Pavlína z Teplic. Kabát viděla podruhé, je pyšná, že jsou právě od nich z Teplic. „I Mig 21 i Toxique se nám dnes hodně líbili. Ale nejvíc jsme se těšili na ty Kabáty," řekla na odchodu z areálu maminka té školačky.

Jenže Pavlína zdaleka nebyla jediné dítě na koncertu. Ženě středního věku, stojící v první řadě, třeba při Kabátech dcerka usínala na ruce. Ta holčička musela být utahaná, když klimbala při tom „rachotu"! Osmiletý Láďa z Litvínova, kterému bylo ten den po půlnoci devět let, přijel na Kabát s maminkou a se strejdou. „Viděl jsem je dnes poprvé, byl to pro mě svátek," jen zářil. „Od Kabátů mám rád všecko, poslouchat je mě naučila máma. Ve třídě ale poslouchají spolužáci úplně jiný věci," trochu ohrnul nos klučina, „Koncert budu vyprávět babičce," prozradil.

Před víkendovým třídenním vinobraním na Mělníku daly přednost Vojtkovi, Špalkovi a spol. Klára (23) a Lenka (20). Těšily se na UDG a Mig 21, ale nejvíc je zajímal a poté i bavil kotel na Kabátech. „UDG byli jako vždy plní energie. Užily jsme si to," shodly se kamarádky z Mělníka. Vrátí se tyto slečny na Ostrovní i za rok? „Uvidíme, podle toho jaký bude program," tvrdily s úsměvem.

„Kabát byl určitě důvod, proč jsme přišli. Dobrá byla jeho ohnivá show, kytarová sóla i Vojtkovy srandičky. Nezklamal," byla spokojená Simona z Podbořan. „Živě jsem je viděla poprvé. Dodnes jsem je takhle znala jen z televize," dodala.

Ještě od Fanklubu

„Letos jsme viděli čtyři koncerty Kabátu. Ale tenhle z nich byl nejlepší. Nejvtipnější a „kontaktní", zněly tu úderné hlášky, nasměrované na aktuální situaci okolo prohibice. Show měla silný čistý zvuk, obrovský drajv, bylo pěkné počasí. Prostě zážitek," tvrdila Eva Kardová, místopředsedkyně Fanklubu Kabátu. „Ale nejen Pepa bavil. Všichni z kapely měli energii snad větší, než ten jejich pověstnej aparát!," dodala.

Jenže skalní fanoušci jsou i zklamaní z „obyčejných" návštěvníků. Třeba Anča v diskuzi na neoficiálním webu kapely www.kabati.cz psala: „V prvních lajnách jsme byli my, skalní fanoušci. Užívali jsme si písničku po písničce, minutu po minutě, odzpívali slovo od slova s kapelou a nestávalo se, aby lidi z prvních řad reagovali pouze na placku Corrida a novější. A už vůbec se nedělo, aby dokonce někteří jedinci koukali na člověka div ne jako na blázna, jen pro to, že se baví, zpívá a prostě si užívá koncert naplno s kapelou," a dodává: „Je jasný, že časy i Kabát se mění. Jeho popularita a show roste, tím se mění i složení fanoušků, koncerty navštěvuje stále více lidí různých věkových kategorií… To všechno samozřejmě beru, ale pocitu, že dřív to bylo o něčem jiném, se už nezbavím."

Nakonec seznam a přídavek

PLAY LIST 2012 Kabátu od Josefa: Banditi di Praga, Piju já, piju rád, Na sever, Shořel náš dům, Malá dáma, Cesta do Kadaně, Dole v dole, Don Pedro von Poltergeist, Všechno bude jako dřív, Sem klidnej, Wonder, Pohromy, Bára, Tak teda pojď, Bruce Willis, úsměv pana Lloyda, Šaman, Ebeni, Starej bar, Kdoví jestli, Pohoda, Burlaci, Žízeň, Colorado, Moderní děvče.

A úplné finále show Kabátu na Ostrovním festivalu 2012 v Litoměřicích? Co se dělo, když kapela zmizela z pódia a návštěvníci opouštěli areál? Do zad nám hrál Kabát už jen ze záznamu „Schody", irský cajdáček z Brabcova filmu V peřině. Nedivím se, že ho Kabát nedává na vystoupeních, i Pepa Vojtek popřel, že by ho kapela měla na koncertech hrát. „To tam nepatří, je to jen z filmu," řekl pro Deník. Ale jako ukolébavka z beden publiku na dobrou noc? Proč ne?