Knižní tipy.Zdroj: DeníkDělám si to sám

Proč si nepsat blog o svém životě, radostech a strastech, láskách a milencích. Hlavní hrdina Martin se snaží žít, jak nejlépe umí, přesto má někdy pocit, že to nestačí. A nakonec dojde k závěru, že si to vlastně dělá všechno sám. Ponořte se do humorného románu, kde se každý z nás tak trochu najde…

Sedmadvacetiletý (už?!) Martin se snaží. Fakt. Na své blízké si vždy udělá čas, byť na úkor jiných blízkých; články do časopisu, kde pracuje, odevzdává s předstihem, třebaže jsou na hony vzdálené zadání; část výplaty posílá na spořicí účet, aby ji pak před výplatou zase vybral; dobře jí, venku, protože sám uvaří sotva čaj; má členství v posilovně a (evidentně) umí věci podat tak, že vypadají lépe, než jaké ve skutečnosti jsou. To poslední ho naučil Instagram. Je sám. Protože má fóbii ze seznamek a nevypadá zrovna jako Andrés Sanjuan (stojí za to vygooglovat), asi sám i zůstane. Když nad sebou tak přemýšlí, je buď nejlepší, nebo nejhorší člověk na světě. Nemůže se rozhodnout. Najisto ví jediné: Dělá si to sám. A píše si o tom deník.

Knihu vydalo nakladatelství Motto.

Falešný polibek

Knižní tipy.Zdroj: DeníkYoung adult patří mezi čím dál více populárnější žánr a jeho cíl je jasný, oslovit mladé publikum. S Falešným polibkem se to autorce Mary E. Pearsonové povedlo. Hlavní hrdinka, princezna Lia, se odmítá podřídit tradicím a vzít si neznámého muže. Proto v den svatby prchá ze zámku a začíná nový život ve vesnici mezi obyčejnými lidmi. A do života jí vstupují dva cizinci – jeden princ a jeden vrah…

Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví. Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži – jedním princem, kterého si měla vzít, a jedním vrahem s úkolem jí zabít. Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců.

Knihu vydalo nakladatelství CooBoo.

Knižní tipy.Zdroj: DeníkLetní dny a noci

Léto, láska a romantická vzplanutí k sobě neodmyslitelně patří. 12 autorů žánru young adult spojilo své síly a připravili pro čtenáře povídky plné romantiky, které pohladí na duši a vykouzlí úsměv na tváři.

Možná za to můžou ty dlouhé a líné dny, nebo je to možná to teplo, co lidi dohání k šílenství. Ať tak či tak, léto je tím správným časem na lásku. Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete.

Knihu vydalo nakladatelství CooBoo.

Knižní tipy.Zdroj: DeníkPoločas rozpadu

František Kotleta, mistr žánru sci-fi, se vrací zpět s volným pokračováním románu Spad. Po válce se zrodil nový svět, zcela odlišný od předchozícho. Přeživší se snaží vybudovat civilizaci, ale proti nim se postaví ti, kteří touží dokončit to, co se nepodařilo světovým mocnostem… Kdo nakonec uspěje? 

Válka skončila. Zbyla jen vzpomínka v podobě zničené planety, na jejíž povrch dopadly stovky jaderných hlavic. Starý svět zmizel a ten nový je jiný – divoký, nemilosrdný, radioaktivní… Zbytky lidí se snaží přežít v jeho troskách a vybudovat něco jako civilizaci. Jsou ale takoví, kteří civilizaci nechtějí. Vlastně nechtějí ani divošství. Touží po jediném – dokončit práci, kterou začaly světové mocnosti ve své válce. A proti nim stojí ti, kteří věří v nové začátky. Jenže – stojí tenhle svět vůbec za záchranu?

Knihu vydalo nakladatelství Epocha. 

Knižní tipy.Zdroj: DeníkLéto s vůní čerstvého chleba

Ani na ženy–čtenářky jsme nezapomnělli. Seznamte se s hlavní hrdinkou Polly Waterfordovou, která na ostrůvku v Cornwallu nalezla vše, co si jen přála, od společnosti přes práci a bydlení až po lásku. Ale život je vrtkavý, a co je dnes, nemusí být zítra…

K přílivovému ostrůvku v Cornwallu přilnula Polly Waterfordová natolik, že jí neposloužil jen jako přechodná štace, než se vzpamatuje z předchozího neúspěchu, ale nabídl jí vše, po čem toužila: blízkost moře a přírody, malou komunitu lidí, romantické bydlení v majáku, lásku a přátelství, práci, která ji naplňuje, a v neposlední řadě domácího mazlíčka, který by mazlíčkem vůbec neměl být. Jenže život je proměnlivý, a zatímco blízkost moře a přírody i ostrovní komunita zůstávají neměnné, v ostatních bodech čekají Polly všemožné problémy a zvraty. Co všechno zažije, než na ostrově opět zavoní chléb?

Knihu vydalo nakladatelství Argo. 

Knižní tipy.Zdroj: DeníkManželé odvedle

Příznivci thrillerů a napětí zajisté ocení další knižní tip, který byl označen v zahraničí jako thrillerový debut roku 2016. Měla to být obyčejná večeře u sousedů. Jenže něco se během té doby zvrtlo. Dcerka, která naposledy spala ve své postýlce, zmizela… A co policité všechno odhalí? Jaká tajemství vyplují na povrch?

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. 
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…

Knihu vydalo nakladatelství Knižní klub.

Knižní tipy.Zdroj: DeníkZázračný úklid v hlavě

I přes léto se nám nevyhýbá stres, únava a všechny ostatní věci, které prostě tvoří život. Pro všechny, kteří to chtějí změnit, je určený následující knižní tip. Hoďte pocity viny za hlavu a užívejte si života! 

Stres, přetažení, únava ze života… Jedete v tom taky? Jste zvyklí vyhovět každému, kdo vás o něco požádá, jen ne sobě? Jste zvyklí vyhovět každému, kdo vás o něco požádá, jen ne sobě? Do háje s tím! Knihu, kterou se chystáte přečíst, napsala Sarah Knight a je vtipnou parodií uklízecího bestselleru Marie Kondo. Naučí vás, jak se zbavit nechtěných povinností i pocitů viny z toho, že se na věci, do nichž se vám nechce, prostě vykašlete.

Knihu vydalo nakladatelství Bizbooks.

Knižní tipy.Zdroj: DeníkVelké myší spiknutí

A nezapomněli jsme ani na dětské čtenáře. A nebojte, rozhodně se nejedná o povinnou školní četbu! Malý chlapec obdivuje cukrárnu, která má jen jedinou chybku, vlastní ji paní Pratchettová, kostnatá babizna. A tak se ji rozhodne trochu pozlobit… Zábava zaručena!

Paní Pratchettovou nemá nikdo rád. Jediné, co je na ní dobré, je její cukrárna! Každý den chodí malý chlapec kolem cukrárny s výlohou zaplněnou všelijakými úžasnými dobrotami – sklenicemi s velkými karamelkami a sladkými sirupy. Je to nejlepší cukrárna ve městě, až na to, že její majitelkou je paní Pratchettová – malá kostnatá babizna s knírkem na horním rtu a s pusou kyselou jako nezralý angrešt! Navíc je tak nafoukaná, že to svět neviděl. A chlapec se jí rozhodne trochu zavařit… Věděli jste, že z tohoto chlapce vyrostl spisovatel Roald Dahl? Autobiografický příběh nezklame fanoušky Dahlových knih, ani ty, kteří se s knihami jednoho z největších světových vypravěčů doposud nesetkali. Kniha je určena čtenářům od 7 let.

Knihu vydalo nakladatelství Pikola.