Hostit ho bude v pátek a v sobotu Zámecký park v Chlumci, vstupné je 300 korun na dva dny a 200 na den. V pátek tu pobaví od 19 hodin Nezmaři a Hop Trop, v sobotu od 14 hodin Adept, Poutníci, Šafrán, domácí Náplava, tradiční Cop i vtipná Lokálka. A ve finále Malina Brothers se zkušenostmi z USA i špičkový český bluegrass Druhá tráva. Deníku poskytl rozhovor multiinstrumentalista a producent Luboš Malina, kapelník Trávy i u Malinů.

Co na Guláši Malinovci zahrají? A co mu přejí?
Že už má Guláš v Chlumci 30. ročník, to mě překvapuje. Je to úctyhodné číslo, i s Druhou trávou jsme tam hráli několikrát. Přeji mu alespoň ještě jednou tolik. Ale i kdyby to tak dopadlo, my se toho asi už nedožijeme.

Malina BrothersZdroj: archiv skupiny Malina Brothers

Co v Chlumci zazní?
Nikdy v našem repertoáru nechybí písničky Mirka Jaroše Rychlejší koně (zpívají je i Fešáci pozn. aut.) a Život běží dál nebo Stín starý řeky od skupiny Kliďánko. Znám ji od začátku 70. let. A budeme hrát i novinky, třeba Hany z poslední desky s Kateřinou García.

Jak se často potká Tráva s Malina Brothers na festivalech?
Výjimečně, toto léto se nám to stane už jen jednou. Ale nevadí mi to, každá naše kapela hraje dost jiný žánr.

Na modelářském letišti Modelpark Suché nedaleko Modlan na Teplicku začalo Mistrovství světa leteckých modelářů kategorie combat, které potrvá až do neděle 19. srpna.
FOTO: Souboje letadel ze světových válek zuří pod dohledem Milešovky

Která skladba Malinů je pro vás největší hit z nového alba a proč?
Je to dávný hit Ben Foster od Miroslava „Skunka“ Jaroše. Potvrzují to i reakce publika, právě podle nich tak soudím.

Nové album jste točili s Kateřinou Garcíou, muzikantkou i zpěvačkou, pravnučkou malíře Alfonse Muchy. Co Malina Brothers dala, osvěžila ji i autorsky?
Autorsky ne, Káťa nic autorského na desce nemá. Ale je to má nejoblíbenější česká zpěvačka irských písní. Zpívá i písně španělsky, sefarsdsky a česky… Je velké oživení Malina Brothers, kde jsme všichni zpěváci z donucení. Sám jsem se dlouho bránil Malina Brothers založit. Říkal jsem, že nikdo z nás není sólový zpěvák, sám se za něj dodnes nepovažuji.

Co je u Malinů nového? Máte k druhému CD s Kateřinou i klip? A chystáte po dvou turné v USA další zahraničí?
To ne, ale plánujeme na konec dubna 2019 v Sono Centru v Brně velký koncert. Točit by se měl na video pro Českou televizi, zveme si opět Kateřinu, zahraje s námi americký hráč na foukací harmoniku Charlie McCoy. Hrál i s Johnnym Cashem či Elvisem, Malinovci už s ním točili své první album.

Osecká pouť, ilustrační foto.
Už téměř 500 let. Osek bude o víkendu žít tradiční poutí