Tak teď vypadá hlavní sál kulturního domu Ralsko v Mimoni. Zdejší kulturní událost roku, velká výstava Beatlemánie, začne za deset dní, ale přípravami na výstavu žije Mimoň už teď.

„Většina exponátů dorazí za týden v pondělí z Národního muzea, už teď tu ale třeba máme věrnou kopii bílého klavíru Johna Lennona,“ říká Pavel Škubal, vedoucí odboru rozvoje města na mimoňské radnici, který na přípravu výstavy dohlíží.

Ponorka jako předzvěst

Už před dvěma měsíci se do předsálí kulturního domu nastěhovala obří žlutá ponorka, předzvěst blížící se unikátní výstavy. „Netušili jsme, jestli se sem ponorka vůbec vejde, nakonec se ji ale podařilo smontovat. Stala se z ní velká atrakce, hlavně pro děti,“ potěšilo Pavla Škubala.

Výstava se od ponorky v předsálí potáhne až do zákulisí kulturního domu. „Lidé se vlastně díky výstavě dostanou i do zázemí kulturního domu, kam by se jinak nedostali,“ ukazuje šéf mimoňského odboru rozvoje města. Tam, kde bývají šatny vystupujících, teď bude hudební studio s mixážním pultem a dobová šatna s kostýmy bigbítových hvězd.

Do zákulisí se návštěvníci dostanou přes pódium. Jakmile na něj vystoupí, ozve se z reproduktorů řev fanynek. I takové vychytávky totiž na výstavě chybět nebudou.

Výstava doslova pronikne celým kulturním domem, nevyhne se jí ani druhé patro, kde se návštěvníci dozví to nejsmutnější, tedy vše o konci a rozpadu Beatles.

Kromě Brouků i český bigbeat

Už teď se v Mimoni připravují a barevně upravují všechny panely, na kterých budou exponáty, fotografie či grafiky umístěny. Bude tu také televize, na které poběží film Perný den, anebo fotorámečky s videoklipy a sluchátky, přes které si budou moci lidé hudbu „Brouků“ vychutnat čistě sami pro sebe.

Přípravy výstavy začaly už před čtrnácti dny. „Nikdo si nedokázal představit, co všechno to obnáší. Nic takového se u nás nikdy  nerealizovalo,“ říká Pavel Škubal.

Mimoň je po Praze a Brnu teprve třetím místem, kde se výstava koná.

Teď je ale navržená v nové koncepci, která je přizpůsobená mimoňskému kulturnímu domu. Nově bude součástí výstavy také takzvaná „česká sekce“, obsahující i několik originálních předmětů, které na výstavu věnoval například Radim Hladík, Petr Janda nebo Viktor Sodoma. Výstava začíná 28. dubna.                                                                                          

THE BEATLES. POPULÁRNĚJŠÍ NEŽ JEŽÍŠ

Za datumvzniku Beatles je možné považovat červene croku 1957, kdy se John Lennon a jeho tehdejší kapela The Qaurrymen setkala s Paulem McCartneym, a ten se stal poté členem kapely. O rok později se k nim připojil také George Harrisson. Teprve v roce 1962 přicházíbubeník Ringo Starr, to už kapela nesla jméno Beatles. A nahrála první singl Love Me Do, který zaznamenal ve Velké Británii velký úspěch.

THE BEATLES.Opravdovým hitem se ale stal až druhý singl „Please, Please Me“ a později vydané stejnojmenné album znamenalo začátek beatlemánie. Beatles kvůli tomu přestali hrát v Cavern Clubu a začali koncertovat po celé Evropě a posléze i celém světě. Během let 1963 a 1964 odehráli přes 200 velkých koncertů.

V roce1964následovalo úspěšné turné po Spojených státech či natočení prvního filmu: A Hard Day's Night (česky Perný den, bude se promítat také na výstavě v Mimoni) i stejnojmenné album. Díky úspěchu Beatles se v americkém žebříčku hitparád začaly prosazovat i další britské rockové skupiny jako např. Rolling Stones.

V roce 1966 prohlásil John Lennon v jednom z rozhovorů, že Beatles jsou populárnější než Ježíš. O rok později kapela vydala kritikou asi nejoceňovanější album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Rok 1969 je rokem rozpadu Beatles. John Lennon se více začíná věnovat vlastním hudebním projektům a také protestům proti válce ve Vietnamu. Poslední veřejné vystoupení měli Beatles v lednu 1969. V létě toho roku ještě natočili poslední studiové album Abbey Road a vznikl poslední film i LP deska Let It Be.

V roce 1970 McCartney oznamuje, že Beatles už neexistují.

Michael Polák