Mezi letní hudební festivaly, u kterých se nikdy nepletete, patří už roky festiválek na břehu Labe. Na pár otázek k letošnímu ročníku jsme se zeptali Michala Hanzla, jeho zakladatele, pořadatele i dramaturga.

Na Litoměřickém kořenu letos vystoupí menší sestava oblíbeného Neočekávaného dýchánku jako trio Zuzana/Faker/Antonín. Je to snad předzvěst zániku našeho milého Dýchánku?

Dýchánek už asi dva roky nehraje a neví se, co bude dál. Spíš asi už nebude… Ti tři, to je takové komornější sdružení zatím bez názvu, které občas zkouší. Je to něco trochu jiného, než byl Dýchánek.

Koubek a Traband

Který z letošních účinkujících bavil za dvacet let existence festivalu Kořen nejčastěji?
Vašek Koubek a Trabant. Koubek od samého začátku, no a Trabant od tý doby, co vznikl.

Litoměřický kořen
3. a 4. 7.
Letní kino Litoměřice

pátek 3. 7. 2015
16.45 V. Koubek & M. Rychta
18.00 Tvrdý/Havelka BAND
19.20 Vladimír Mišík & ETC…
20.50 Traband
22.00 Longital 23.10 Mucha
00.15 Ještě jsme se nedohodli

sobota 4. 7. 2015
11.00 Činoherák Ústí
(Dva páni z Verony)
12.40 Zuzana/Faker/Antonín
13.30 Kadé Chim
14.40 15.25 UJD
15.00 Činoherák Ústí
(pro děti, v altánu)
15.50 DG 307
16.55 Deshane
18.05 Krásné nové stroje
19.10 Dva
20.30 Dunajská vlna + Iva Bittová
21.55 Iva Bittová & Čikori
22.45 Peppe Voltarelli & Piaceri Proletari
00.10 Byl pes

Vstupné do konce června 500, na místě 600, jednodenní 380,- Děti do 15 let s rodiči zdarma.

A co Vladimír Mišík? Ten to asi tak často nebyl, že?
Ne ne, ten přijede teprve potřetí. Byl na prvním, na druhém a měl být i loni na 20. ročníku, ale to se na poslední chvíli ze zdravotních důvodů zrušilo. Takže letos je to taková jakoby náhrada za loňskej jubilejní ročník.

Po jaké době se vrací na Kořen kapela Krásné nové stroje, dost neobvyklý dechový rockový big band?
To netuším, odhadem tak po sedmi letech.

Ital letos jinak

Z uplynulých ročníků nezapomenu na skvělého italského písničkáře Peppeho Voltarelliho. Tento Kalábrijec, kytarista i harmonikář, hrál v triu italský folk říznutý lidovkami. V čem bude jeho letošní návrat jiný?
Teď bude mít regulérní kapelu Piaceri Proletari, tuším z Florencie. Zalíbilo se mu s nimi hrát, a tak si je bere i s sebou do Čech. Ale nehrají spolu často, spíš na vyžádání. Něco si spolu nazkoušeli…

Zpívající šamanka Iva Bittová letos vystoupí dvakrát. Jak se budou lišit dvě její vystoupení?
S Čikori bude hrát jejich klasický program, ti myslím zrovna teď vydávají nový cédéčko. Takže to budou víceméně nový skladby s kapelou.
Její druhé vystoupení bude v roli hosta Dunajské vlny, návrat k začátkům Dunaje. Zazpívá asi čtyři nebo pět písniček z 80. a 90. let, když hrál Dunaj v kompletní původní sestavě. Ivu na kvartet doplní trio bubenice, Pepa Ostřanský a Vladimír Václavek. Loni na podzim tu totiž Iva hrála a pozval jsem i Pepu Ostřanskýho. To bylo neplánovaně, navrhl jsem, jestli by nezkusili zahrát, když už tu byli dva bývalí členové Dunaje, a bylo to super. Všichni si to pochvalovali, ale nezkouší se to. Iva je profesionálka…

Jak je pro vás zajímavé ústecko-norské trio Deshane?
Já je vůbec neznal a zaujalo mě to a hrozně se mi to líbilo s tou norskou zpěvačkou. Přišlo mi to zajímavý.

Činoherák poprvé

Pokolikáté vystoupí na Kořenu Činoherák Ústí?
Poprvé, nikdy tu nehráli. Jen občas někteří členové Činoheráku v příležitostných sestavách. Už jsme se několikrát domlouvali a vždycky to ztroskotalo na nějakým čase a hlavně na technických požadavcích. Oni asi dřív neměli hru, kterou by mohli hrát jen tak venku bez ničeho. A teď už ji mají.Jsou to Dva páni z Verony.

A JEŠTĚ PÁR INFORMACÍ, KTERÉ JE DOBRÉ PŘED NÁVŠTĚVOU LITOMĚŘICKÉHO FESTIVALU VĚDĚT ČI ZNÁT…

Litoměřický kořen vznikl v roce 1995, v době, kdy festivaly rostly jako houby po dešti, každá vesnice měla svůj. Zatímco řada podobně laděných akcí zanikla pro nezájem publika a únavu pořadatelů, životaschopný Kořen, věrný svému žánrovému zaměření na alternativnější odnože české a světové hudby, na 21. ročníku nabídne posluchačům mnoho lahůdek.

Mezi další legendy, které si stoupnou na pódium, patří nezmaři UJD, slavící třicáté výročí své existence, nebo beefheartovští „oškliví kluci" Ještě jsme se nedohodli. Na výjimečný koncert se chystají undergroundoví DG 307, jejichž charismatický leader a vynikající básník Pavel Zajíček v „dégéčkách" zpívá a deklamuje už dvaačtyřicet let. Album Šaty šupáka zrekonstruuje Václav Koubek s Martinem Rychtou s pomocí perkusí ze dřívek, lahví a tykví.

Čerstvý vítr zazní v podání Deshane. Jde o ojedinělou fúzi spřádanou Lukášem Pilnajem, hráčem na didgeridoo, a dechařkou Evou Žižkovskou, jeho ženou, s norskou zpěvačkou Ane Bjerkan.

Poctu kapelám, které ke Kořenu patří, ale z různých důvodů už většinou neexistují, naživo představí ve svém kontroverzním projektu Tvrdý/Havelka s kapelou.

Stanování pro návštěvníky festivalu je zdarma v areálu Střeleckého ostrova. Psi mají vstup do areálu povolen jen s náhubkem a na vodítku.

Kromě toho se ještě mohou diváci těšit nejen na knížky z Rekomanda, ale také na nekonečnou noční show Fandy Holečka a Michala Šmída a na staré přátele.