Knížku o 135 stranách vydalo nakladatelství Plus, součást Albatros Media. Nejprve měla křest v Ústí v Mumii, následně v dejvické kavárně Alibi.

Ukázky z ní četl Marek Taclík, v Ústí texty Koní osobitě po svém zpívali písničkář Will Eifell (Vypučený byty), elektro duo Owl (Houpací koně), Martin Palaščák, baskytarista Koní (Déšť), Tomáš Havlen (Vteřinu), ex člen Koní Honza Brambůrek (Nebo mě sejmi) a nakonec frontman skupiny Prodavač, Šampón (V Noci).

Byl to opravdu zajímavý a inspirativní zážitek, jak se každý s textem koní vypořádal, co mu dal navíc, jak ho pojal. Více o knize čtěte zde: Ta kniha je kronika mého života v Ústí, říká textař Jiří Imlauf

S Martinou Mašínovou, šéfredaktorkou nakladatelství Plus, jsme si při křtu popovídali.

Co rozhodlo o tom, že jste knížku „Zlatý časy se končí" vydali?
Jsme fanoušky kapely Houpací koně a její texty se nám zdály natolik dobré, že jsme přemýšlely, jestli by z nich nešlo udělat knížku. Vše vymyslela kolegyně Barbora Klimtová, která oslovila Jirku Imlaufa, ale on se trochu vzpouzel. Nakonec se přece nechal přemluvit a v nakladatelství Plus jsme rády. Bály jsme se, jak bude fungovat text, který je zpívaný a vázaný na hudbu i Jiřího charismatický hlas. Co se stane na papíře. A za nás myslím, že to dopadlo dobře. Teď ještě co na knížku řeknou čtenáři.

Jaký máte pocit z netradičního křtu v klubu Mumie v Ústí?
Myslím, že to bylo výborné. Předem jsem neznala program, pro nás to byla trošku divoká akce. Ale slyšet ty texty zpívané jinými lidmi, to byl úplně jiný zážitek. Teď už máme takovou trojici, jak můžeme Jirkovy texty vnímat. Jednak v jeho podání, potom v knížce, kde se čtou relativně v tichosti a pak, když je interpretuje jiný hlas v pěti jiných stylech. To byl pro mě zážitek.

Kolik času jste s knížkou strávila?
Já méně, vše vymyslela kolegyně Barbora Klimtová. Má veškeré zásluhy, já vše jen zastřešovala. Ona s tím strávila minimálně půl roku.

Chytlo vás na knize něco konkrétního, nebo z ní máte pěkný pocit jako z celku?
Od začátku jsme chtěly, aby v knize bylo něco navíc. Jsem příjemně překvapená předělovými texty i glosami, které ty texty zařazují někam úplně jinam. Dodávají nenásilný kontext. Bála jsem se, aby to nebyly jen historické informace, ale ta emoce, která je v písních samotných, se objevuje i v doprovodných textech. A proto ta knížka přináší něco víc než koncert, je to jiné médium a myslím, že může fungovat i samostatně. Věříme, že se ty texty díky tomu dostanou dál, že je lidi budou číst skutečně jako poezii. Protože poetický potenciál je v knize poměrně veliký. Ale samozřejmě jsme zvědavé…

Rád dám Jiřího knížku hodnotit kolegovi, který, ač už je v letech, má současnou poezii rád…
Je úžasné a krásné, že ještě žijí lidé, kteří se zabývají poezií a sledují nové dění. Ono je dnes dost problematické, vydávat současnou poezii. Publikum je omezené, velmi často o tom v Plusu mluvíme, pro nás je to výjimečná věc.

Písničkář Will Eifell.