Pořádat ho bude Vladimír Kubát se svou taneční školou Quick. Během soboty se odehrají předkola, večerní gala program začne v 18.00.

SPECIÁLNÍ SKLADBY PRO SOUTĚŽ

„Soutěž doprovází Big Band Bonit, který se představí novými skladbami určenými speciálně pro tuto soutěž," informoval Ústecký deník Vladimír Kubát a na akci zve.

„Vystoupí tu kolektivy našeho města Ústí, účastníci mistrovství světa a Evropy Freedom, Marverci a další," slíbil pořadatel.

Slíbil, že vlastní soutěž se bude odehrávat neobvyklou formou. „Páry nejprve zatančí ve skupinách, poté se představí také v sólovém tanci, který si nejprve vylosují," informoval Kubát.

UTAJENÉ PŘEKVAPENÍ PRO DIVÁKY

Součástí soutěže je již tradičně také klání O titul mistra Ústeckého kraje. Návštěvníky ale také čeká malé utajené překvapení.

„Předprodej na Grand Prix 2016 je až do pátku 23. září do 15.00 v v ústeckém Info centru v Paláci Zdar za 130 Kč. V den konání akce přijde vstupenka na 150 Kč, a to v Domě kultury Ústí. Děti do 120 cm mají vstup zdarma," zní informace k lístkům.

V neděli 25. září pak DK Ústí hostí 47. ročník Ústeckého poháru soutěže dětí, juniorů a mládeže ČR a Saska. Začne v 10.00.

Nad oběma akcemi mají záštitu primátorka Ústí Věra Nechybová a také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Marcel Gebert: U tance náhody nejsou

Okolo tance se točí život Marcela Geberta (46), syna zakladatele ústecké TŠ Gebert. Tanečnímu sportu se věnuje od jedenácti let, devětkrát byl mistr ČR, jeho největší úspěch bylo 6. místo na mistrovství Evropy profesionálů. Učí tanci v pražské škole, dnes bude v porotě 26. ročníku ústecké soutěže Grand Prix Ústí 2016.

NEBÝT MÉHO OTCE…

„Asi bych netančil, nevěnovat se tanci můj otec Antonín," ví. „Byl jsem dobrý i v šachách, ale v jeden okamžik jsem musel volit mezi parketem a figurkami. Vyhrál tanec, díky tomu jsem v letech 1996 až 2005 pravidelně vyhrával s manželkou Lenkou mistrovství ČR," vzpomíná.

I v šachu byl dobrý a je dál. Před dvěma roky, když měl ústecký klub 90. výročí, se akce zúčastnil a porazil velmistra v turnaji. A jak často dnes porazí velmistra v tancování?

„V tanci je to jiné, k překvapení tu nedochází, náhody nejsou. Tancování je tím divácky ochuzené, relativně slabší nemůže porazit dobrého, jako v tenise, fotbale i v šachách. Tam uděláte chybu a je to „vyřešené", míní Marcel Gebert.

„V tancování je kvalita výrazná, rozdíl tak velký, že nelze porazit mistra, nejste-li druhý, třetí, a nejsou-li 
v tancování výkony vyrovnané. Má zkrátka vyhrát ten nejlepší," ví tanečník.

Ze soukromí rodilý Ústečan prozrazuje: „Máme dva kluky, osm a pět let. Náš starší syn už se také věnuje tanci."

DÁMA MÁ BÝT KRÁSNÁ

A co říká na to, že se někdy dámy pro taneční soutěž „umí" namalovat až neadekvátně? „Vše by mělo mít své hranice. Žena by měla být na tanečním parketě za každé okolnosti krásná. Ale když to, jak říkáte, někdy přežene, není to správné," říká mistr.

Jakmile se Marcel Gebert objeví na soutěži, je-li na ni zvaný do poroty, jako dnes na 26. ročníku tanečního klání Grand Prix Ústí nad Labem 2016 v DK Ústí, je pro něj logické, že i hodnotí.

„To nejde nějak oddělit. Ale uměl bych si představit bavit se a nehodnotit výkony na soutěži jiné taneční zábavy, ve které nejsem odborníkem. I tak ji ocením. Když navštívím balet, je to paráda, co na scéně tanečníci předvádějí," je nadšený.

„Začátkem září jsem byl v porotě Prague Open, hodnotil jsem i soutěž Bratislava Open, té se účastnil mistr světa i plno dalších skvělých párů. Jsem-li v porotě, hodnotím výkony, ale umím si užít i umění nejlepších párů. Těší mě, že to zvládnou na takové úrovni. Tak to cítím," prozradil porotce. Užívá si vždy i StarDance.

MŮJ SEN? VYHRÁT!

„Mým velkým snem bylo vyhrát mistrovství ČR. Když k tomu došlo, říkal jsem si: „Už můžu umřít." To byl můj nej cíl. Pak se nám to podařilo ještě osmkrát, celkem jsme vyhráli devětkrát a mě těšilo, že v Česku nás nikdo 10 let neporazil. Celkově nejlepší výsledek bylo 6. místo na mistrovství Evropy profesionálů," dodává.

A také prestižní taneční soutěž Grand Prix Ústí se má čím chlubit. Hostilo již mistrovství ČR ve standardu i v latině, mistrovství střední Evropy v latině a mistrovství světa seniorů v latině a ve standardu. V roce 2003 na něj přijelo 37 států.