Dvojroli učitelky i maminky malého rošťáka si v Ústí zahraje známá herečka Milena Steinmasslová. S komedií Mikulášovy prázdniny se zítra vrátí do Činoherního studia na Střekov pražský Divadelní spolek Kašpar. Hru režíruje bývalý režisér Činoheráku Filip Nuckolls.

Steinmasslovou diváci znají hlavně z nekonečného televizního seriálu Ulice. „Tam mám docela jinou roli, než jaké jsem kdy v televizi hrála. Ta paní je opravdu nesnesitelná, ale baví mě," přiznává.

Malé kluky hrají v inscenaci Mikulášovy prázdniny dospělí herci mladistvého vzhledu v čele s Matoušem Rumlem, který se zase proslavil v seriálu Comeback. Jak se vám s nimi hraje?
Hraje se mi s nimi skvěle, miluji je, nesmírně mě baví. Jen musím být ostražitá, protože když jim dám prostor, nic mi nedarují. Musím být velmi opatrná, abych nespustila stavidla jejich humoru, který pro mě může být velmi zničující. To se pak už jen směji, prostě se řehtám, což se na jevišti stát nemá. Ale já jsem tam s nimi strašně šťastná.

Co už vám provedli?
To uděláte chybu v textu a oni vás v tom vycachtají. Ne že by na mě něco líčili, jsou velmi laskaví. Ale když už něco zvojtím, tak mě v tom vymáchají.

Například?
Třeba jednou, když jsme ve škole řešili křižovatku, jsem si jako učitelka přidala větu a děkovala Celestýnovi, že mi hodně pomohl. A on se na mě podíval a říkal: „Kdybyste měla kdykoli problémy s vaším přechodem, vždycky se na mě můžete obrátit." To je samozřejmě v mém věku už opravdu inzultace, ale protože to diváci milují, tak jsme to tam nechali.

Rainbow Run rozzářil Severní Terasu.
Víkend zve hlavně na akce pro rodiny s dětmi

To je ale raubíř!
(smích) To je Celestýn.

Řekněte, co vám tyto dvě komedie umožňují? Přece jen se dnes člověk běžně nedostane do dětské komedie.
Já použiju jen dvě slova: vyblbnout se. Ale na druhou stranu musím říct, že to je hrozně těžké. Protože kdybychom kdokoli z nás šlápl vedle, tak se to celé zhroutí. To je tak křehká stavba toho křehkého světa, že kdybychom začali exhibovat, nebo zvolili ironii, tak se kouzlo té hry ztratí. Na jednu stranu se tedy vyblbnu, na druhou stranu je to ale strašně přísný styl hraní, který se nesmí porušit.

Je to geniálně napsané?
Já nepoužívám tak silná slova. Ale myslím si, že to Filip udělal velmi dobře.

Dělá to z pana režiséra tak trochu i dítě?
Každý správný chlap je tak trochu dítě.

První díl Mikulášovy lapálie se odehrává ve škole a ve městě, druhý Mikulášovy prázdniny je výrazně letní. Oba mají nadhled a podobný pohled na svět dětí, v čem se pro vás liší?
Liší se okolnostmi. Nezměnily se tu morálně volní vlastnosti kluků-správných rošťáků, ale ani dospělých. Jen byli všichni vykopnuti ze školních škamen do přírody. Na letní stanový tábor.

Je náhoda, že s vámi režisér Filip Nuckolls nazkoušel roli hospodské v Kafkově zámku i dvojroli v komedii Mikulášovy prázdniny?
Náhoda to není, zkoušíme spolu rádi. Je v tom spousta shody v pohledu na život jako takový. Tím, že jsme výrazně každý jiná generace já jsem na světě o hodně déle než Filip jeden druhého obohacujeme. Je to dané naší schopností spolu komunikovat nad literaturou, nad obrazy, texty her i přírodou. To je paráda, že tohle máme.

Kafkův Zámek, který uvádělo Činoherní studio v sále Hraničář a vy tu hrála hospodskou, byl zajímavý. Čím byl výjimečný pro vás?
Jiný byl prostorem. Já v té době hrála v menším divadle a najednou jsme vstoupila na velkou scénu. Po dlouhé době jsem byla s jiným kolektivem, ne s kolegy z Kašpara, a dramatizace, kterou pan Fanta napsal, byla pro mě velice příjemná. Podařilo se mu z textu vytáhnout Kafkův humor, což ne každý umí. A přitom v něm nechat tu tíhu, kterou autor také ve svých textech má.

V čem vás teď můžeme vidět v divadle a v televizi?
Mám teď za sebou premiéru, ze které mám nesmírnou radost. V Divadelním spolku Kašpar jsme udělali Srpen v zemi indiánů, kde je krásné obsazení, úžasné kolegyně i kolegové. Mám z toho dobrý pocit a velkou radost, hru budeme hrát až v nové sezoně. A pak ještě budou dvě představení hry, kterou jsem napsala já. Je to hra o souboji Bulgakova a Stalina, jmenuje se Izolovat, ale zachovat, což byl jeden ze Stalinových rozsudků. Hrajeme to dvě sezony, bude to mít po dvou letech v listopadu derniéru. To je má srdcová věc, protože jsem chtěla některé věci říct. Tak jsem je i napsala a jsem ráda, že mi Jakub Špalek umožnil, aby se drama v Celetné udělalo.

 Tři týdny postrádá Ústečanka Michaela Soumarová fenku Šarlotku.
FOTO, VIDEO: Za nalezení psa nabízí Ústečanka 15 tisíc