Neuvěřitelné! Teplicko pražská rocková skupina UJD, kapela okolo zpěváka, kytaristy a autora osobitých písni Miroslava Wanka, oslaví příští rok už třicet let vzniku.

S výročím má Mirek Wanek velké plány. Svou roli v něm hrají reedice jejich prostorové knihy v Polsku, znovu vydání alb Už jsme doma na vinylech, jistě i nová deska a mnohé další. Též plánuje přidat si do „sbírky" další země, kde ještě UJD nehráli. „Sbíráme země, jako jiní třeba známky nebo bohatí drahá auta," připouští Mirek Wanek s úsměvem.

Ač UJD, parta vzniklá „na troskách" severočeské punkové legendy FPB, už letos hraní ve Spojených státech nechystá, USA byly jedním z prvních témat rozhovoru. Ale začali jsme teplickou partou Čistírna pokaždé jinak.

Čistírna a Juleček

Příjemně mě překvapilo, že teplická skupina Čistírna pokaždé jinak hraje vaši písničku Juleček. Stává se často, že od někoho slyšíte vlastní píseň? Vždyť nejsou tak jednoduché…

Některý nejsou, jiný jo. Ale když od nás někdo něco hraje, tak jsou to ty jednoduchý (smích). Ale nevím, do jaké míry je to časté. Julečka z naší první desky hrajeme z piety k Julovi Horváthovi, který nedávno zemřel.

Docela často jezdíte do Ameriky. Kolikrát už jste tam byli?
Bylo to devatenáct až dvacet turné, zhruba šest set odehraných koncertů.

Amerika je, ve srovnání s Evropou i s Asií, mladá. Vnímáte, jak v ní lidé hledají své kořeny?
Je obtížné mluvit o americké kultuře. Samozřejmě už asi něco takového existuje, ale jsou tam obrovské komunity. Je to obrovský stát složený z dvaapadesáti vnitřních států a každý má trošku jiný způsob uvažování.
Je tam obrovská hispánská komunita, Nové Mexiko, Arizona i Kalifornie je z velké části hispánská. Je tam populace původních obyvatel, jsou tam potomci otroků… A v nemalé míře v USA jsou také Číňani a další Asiati, jejich kultury často žijí odděleně.
Třeba město China Town je známé tím, že tam třeba jdete pět kilometrů a nepotkáte jediný anglický nápis. Je to zvláštní země, ale reakce lidí na nás, na naši hudbu byly vesměs velice pozitivní.

Co to s vámi dělalo?
Měl jsem se sám z toho všeho co učit. Rozmanitost tam vnímají a tolerují ji. Jeden z hlavních pocitů, které jsem měl v Americe, byl: „Když člověk mluví špatně anglicky, nikdo se mu tam neposmívá, ani na to nikdo nedělá fórky…" Když tam mluvíme v infinitivech, nikdo se nám neposmívá, protože ve Spojených státech v podstatě sedmdesát procent lidí mluví tímto způsobem. Přistěhovalectví je tam denní chleba, celá jejich historie je přistěhovalecká. A to všechno dohromady mě naučilo větší vnímavosti k odlišnostem.

Mít tak svůj hrad

Ptám se i proto, že v sobotu přijedete hrát na benefiční festival Útulek Fest, na akci ve prospěch zvířecích útulků, na ústecký hrad Střekov. A napadlo mě, co by Američané za takovou zříceninu dali!
Oni by si ji postavili v Hollywoodu (smích). Tohle jim samozřejmě chybí…
Setkal jsem se tam s pocitem, který tu možná lidi překvapí. Když tu řeknete „Byl jsem v Americe," je to jako kouzelná věta, zaklínadlo. Jakoby to bylo něco výrazně lepšího, než jet třeba do Berouna. V zásadě jsou tam ale městečka jako Beroun, i menší, jsou jich sta tisíce. A žijí tam lidi ještě na mnohem odlehlejších místech.

Jak tedy Američané vnímají Evropu? Opravdu je zajímá?
Jo, tam to funguje obráceně než u nás. Je to skoro až zbožňování Evropy. Ne ve velkých městech, tam je to jinak, ale v menších městech když řeknu „Jsem z Evropy", lidi koukají, diví se: „Opravdu Z Evropy? To jsi byl i v Paříži? Taky v Praze? Jaký to tam je?"
Závidí nám vzhled našich měst, naši obrovskou historii i kulturnost. Evropa tam platí za intelektuální místo. Američtí umělci si třeba doma „ani neškrtnou" a do Evropy se jezdí zviditelnit, takzvaně „udělat". Jet do Evropy obecně pro středostavovskou rodinu patří k bontonu. Je to něco, o čem se pak dlouho mluví. A přitom jezdí běžně do Mexika, na Filipíny i do Austrálie, ale to nic není. To je pro ně běžný cestování, ale jet do Evropy, to už je něco! Určitě je to pro lidi tam spojené s nějakým kulturním zážitkem.

UJD: Hrady i zámky

A jak obvyklé tedy je pro UJD, zahrát si i na českém hradě?
Ne úplně obvyklé. Ale už jsme hráli i na Točníku, nebo nedávno v Lokti. Tam přímo v hradních místnostech, uvnitř hradu, což je o to zajímavější. Hráli jsme i uvnitř několika zámků, uvnitř barokních prostor, mezi starým nábytkem, což bylo možná ještě pikantnější (smích).
Prostě na našich hradech i zámcích čas od času hráváme a je to vždycky zajímavé setkání toho starého a toho nového. V Teplicích jsme hráli na hradě Doubravka, byl tam před pár lety festival.

Vaše zatím poslední řadové album „Jeskyně" vyšlo již v roce 2011. Je už tedy pomalu čas pro nové album? Cítíte, že je potřeba ho vydat?
Já necítím žádný tlak v časovém smyslu, musím cítit čas tematický. A ten teď pomaličku nastává, už to téma mám, připodobnil bych to k dítěti, že už jsem jako těhotnej. Došlo k početí a teď už se očekává porod (smích).
Nechci to zakřiknout, protože vždycky to někde oznámím a pak se to stejně posouvá, ale zhruba na přelomu roku se do toho chci pustit. Napřed hudbu napsat, to většinou trvá pár měsíců, a pak ji s kapelou nahrát. Takže odhadem touto dobou příští rok by mohla být deska na světě.

A jaké bude její nosné téma? Prozradíte to do médií takto hodně dopředu, s dost velkým předstihem?
Řeknu teď jen pracovní název alba, jsou to Kry. To už si každý může trošku i domyslet, co všechno by se pod tím asi mohlo skrývat.

Útulek Fest, hrad Střekov, Ústí n/L

PÁTEK 20. června

Program - ÚSTÍ BEATS (ÚB) Open Air 2014 (nádvoří pod skalou)
17:30 OCD
18:00 LIDOVÍ LÉČITELÉ
19:00 RADIO A
20:00 STILBRUCH
21:00 ZRNÍ
22:30 SNÍH NA SCHODIŠTI
23:30 VÝPLACH

SOBOTA 21. 6.

ÚTULEK FEST (ÚF) 2014 (na parkovišti & nádvoří)
12:00 SEPUKKA (parkoviště)
12:40 Lea (nádvoří)
13:00 STRANGE FETISH
13:40 Petr Lüftner ml. (+ host) & Čajori
14:00 LOUTY
14:40 Eliška Lüftnerová (+ zřejmě Luděk Havel)
15:00 HOUPACÍ KONĚ
15:40 Zadek & Hynkovo hravé divadlo & Čajori
16:00 VEVÝVOJI!
16:40 Mr. Sax & Olí
17:00 THE SHOUTING MEN
17:40 Tom77
18:00 QUEENS OF EVERYTHING
18:40 Will Eifell Trio
19:00 UŽ JSME DOMA
19:40 Pepek & námořník
21:00 GFF
21:40 Marek Borský
22:00 ILLE
22:40 Gargamelova garda
23:00 VYSMÁTEJ KOUŘ
23:40 Rohypnol (Mississippi Aussig Band)

+Drum'n'bass scéna (cca 17.00 do nedělního rána) v HRADním SKLEPení: BASSCOFFEE.cz & hosté …

Vstupné:
Předprodej 150 Kč/ dva dny
Na místě: 250 Kč/ dva dny
Na místě: 100 Kč/ jeden den

www.UTULEKFEST.cz