Již 24. národní festival neprofesionální komorní a symfonické hudby letos zahajuje na severu Čech.

„První etapa se odehraje v pátek 25. dubna 2014 od 19.00 v Obřadní síni Winstona Churchilla v Ústí nad Labem," potvrzuje Magdalena Mikešová z týmu pořadatelů.

Na slavnostním koncertě k Roku české hudby vystoupí flétnový soubor SYRINX z Prahy s uměleckou vedoucí Magdalenou Bílkovou Tůmovou a smyčcový orchestr Musica quinta essentia Praha s uměleckým vedoucím Josefem Kadlecem.

24. ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je letos 2014 součástí Roku české hudby. Stejně jako vloni je rozložen do pěti etap, které se konají mezi dubnem a říjnem v růLzných městech a regionech ČR (Ústí nad Labem, Mladá Boleslav, Ivančice Památník A. Muchy, Bučovice zámek, Stěžery u Hradce Králové kostel sv. Marka a Boskovice zámek, Skleník, synagoga). Zúčastní se ho 12 hudebních těles, 10 15 flétnových souborů a 3 sólisté, tedy asi 335 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 9 koncertů v 6 městech ČR.

Ač je rok 2014 Rokem české hudby a program festivalu se zaměřuje na díla českých klasiků, neopomíjí soudobé české skladatele, vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu probíhá seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. To se osvědčilo, díky tomu se festival, jeho program i obor komorní a symfonické hudby vyvíjí a zdokonaluje.

Koncert pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-Artema, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) a Kulturní středisko města Ústí.