„Fanoušky hudby potěšíme zajímavými muzikanty různých žánrů. Přijedou rockoví Mungo Jerry, bluesman Poppa Chubby či bluesová zpěvačka Shaun Booker,“ láká Ivan Dostál, ústecký muzikant a zakladatel festivalu.

Nakolik je obtížné zvát do Ústí nad Labem světové hvězdy?
Snažíme se držet laťku festivalu na úrovni, i když je to pořád těžší. Nemáme tolik sponzorů jako dřív, teď už můžeme děkovat jen městu Ústí a Ústeckému kraji. Poskytují nám příspěvek, který nám pomůže pokrýt rozpočet, i když sem tam drobného sponzora seženeme. Takže stále musíme mít dost kontaktů, abychom do Ústí dobré muzikanty dostali.

Kdo je pro vás největší radostí 22. ročníku jazzového festivalu?
Ono se to špatně říká dopředu, ani jednoho ze zahraničních účastníků jsem neviděl živě. A koukat na záznam, který někdo pořizuje na mobilní telefon a pak to dá na internet, je zkreslující. Ale myslím, že pro fanoušky to bude americký bluesman Poppa Chubby.

To jistě, vždyť zpívá i hraje hodně procítěně. Na to, jaký je to kus chlapa…
(smích) Ano, on je „monstrum“. Před sedmi lety jsem dostal nabídku, aby tu hrál na festivalu, a já řekl, že ho nechci. Bál jsem se ho. Měl divoké období, vážil 150 kilo a byl dost cholerický. Nebylo to s ním jednoduché.

XVIII. ročník Dubského koláče.
FOTO: Nejlepší ovocný zákusek upekli senioři z Chlumce

A teď už je? I při té váze?
Přesvědčili mě, že už se zklidnil. Má stálou partnerku a zlí jazykové tvrdí, že zhubl 20 kilo. Ale moc to tedy vidět není. Postele pro ubytování se v Ústí v podstatě nedají sehnat. Jedinou nám nabídli v Comfort Hotelu Ústí nad Labem City, bývalém Hotelu Vladimir. Navíc je Poppa jediný účastník, pro kterého musíme jet na letiště, ostatní se dopraví sami. Tím nám odpadá šílené pendlování mezi Ruzyní a Ústím. V minulosti jsme museli odvážet třeba i tři kapely, s dopravou nám pomáhali i řidiči magistrátu. Poppa Chubby má i trošku náročnější požadavky na provoz, řidič například nesmí jet rychle a musí umět anglicky. Ale na jídlo ani na pití zvláštní požadavky nemá. A já doufám, že po kvalitní cestě do Ústí se nám odmění skvělým výkonem.

Na programu má festival i pěknou zpěvačku, že?
Ano, to je Američanka Shaun Booker. Také ona přijede poprvé. Vždyť víte, že se držím myšlenky, aby se nám zahraniční účastnící nevraceli. Nikdy nepozvu nikoho dvakrát, byla by to škoda, když je tolik vynikajících muzikantů.

Opravdu nikoho?
Jediná výjimka, kterou jsem v minulosti udělal, byl Long John Baldry. Měl jsem pro něj vymyšlený slogan: „Zpěvák, kterému dělali křoví Beatles“. Opravdu existuje televizní záznam jedné anglické show, kde Baldry zpívá a slavní Beatles mu přitom dělají sbory. Už bohužel zemřel.

Zubrnický motoráček Hurvínek.
Provoz na turistických linkách pomalu končí. Do Zubrnic pojedou posilové vlaky