Velmi slušně v sobotu 21. dubna večer zaplnila poněkud zdevastované, respektive právě rekonstruované ústecké letní kino studentská jarní slavnost Ústecký majáles 2018. „Nevybralo město moc dobrý termín k rekonstrukci. Pořadatelé majálesu museli být nepříjemně překvapení, že zrovna když dělají v Ústí jednu z největších akcí v kině během sezony, je v první části kina vytrhaných tolik laviček a lidi tu musí sedět na zemi. A přitom se to dalo udělat později, vždyť třeba moje akce Citron a Tublatanka tu v kině bude za víc než měsíc. A od konce září už tu zase nic nebude, ten časový plán nebyl moc promyšlený a to je škoda,“ řekl Deníku Jiří Rous, pořadatel velkých koncertů z Děčína.

Zpěvák Marek Ztracený
V letním kině v Ústí moje hity dobře zní, říká hvězda majálesu Marek Ztracený

Jenže stejné problémy neřešily menší děti, které přišly v sobotu odpoledne do ústeckého letňáku za zábavou. „Nejvíc mě bavil skákací hrad,“ tvrdila tříletá Kiki ze Skalky. Přišla s oběma rodiči i prarodiči, všichni si pěkné počasí užívali. „Nejlepší písnička byla - Když nemůžeš, tak přidej víc - ta od Mirai,“ tvrdila její o kousek starší sestra Maki.

„Radost mi udělal písničkář Voxela s kamarádem Pokáčem. Byla jsem zvědavá na Chinaski v nové sestavě a nezklamali. Ale hlavně jsem si tu užila atmosféru,“ prozradila dvanáctiletá Natálie z Třebušína.

Poté úspěšní Mirai vyslali vzkaz slečnám a klukovi z dětského domova na ústeckém Střekově, zvali je na další koncerty. A to přesto, že jedna z dívek z domova dala z Mirai přednost „tomu muzikantovi s červenýma ponožkama“. Hity Mirai si užily Natálka, Kája, Sabina i Andrea z děcáku, ze Střekováčku.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Pozdrav kapely Mirai

Míša Rejzková z Neštěmic byla na vrcholu blaha, když jí pár hitů zazpívali právě Mirai. Lucie Rejzková, její sestra, si ten večer hodně užila jedinou kapelu, veselé slovenské punkové Horkýže Slíže. „Miluju je, jsou skvělí,“ prozradila Lucka. „Jejich punkrock nemá chybu a jsou to taky pěkný držky. Jejich ironie je přesně pro mě to pravé,“ smála se fananyka. Jen ji trochu překvapilo, že lídr kapely Kuko opět v námořnické uniformě jako loni odložil baskytaru a přenechal ji energické rusovlasé slečně. „Sestra se těšila na Mirai, a dočkala se,“ smála se Lucie. Míša dodala: „I Lenny byla dost dobrá, energická, charismatická. Nadchl mě Pokáč, hlavně jeho hit Kočka s erorem. Vstupné 400 pro dospělého a 350 pro studenta ušlo, program paráda,“ hlásila Michala Rejzková.

„Popravdě, ani ti Mirai neměli chybu. Jdou teď dost nahoru, jsou zajímaví a hitoví,“ chválila Neštěmičanka Lucie kvartet. „Moc nemusím Lenny, každý máme svůj vkus. Písničkář Voxel v kloboučku bavil. „Je úžasnej, nemá chybu. Je tedy fakt, že na něj vstávám, mám ho jako budík,“ smála se dívka. „A taky se mi líbilo, jak bavil děti. Byl úžasnej,“ smekla obrazný klobouk Lucie.

Lenny miminko překvapilo i potěšilo

Pěkným zvykem Ústeckého majálesu v letním kině je vždy focení s interprety a podepisování památníčků i autogramkaret. Ani Lenny po své odvázané show se striktní angličtinou v textech něměla o nadšené fanoušky v zákulisí nouzi. A měla z nich radost, bylo to vzájemné. Většinou dívky si s ní fotily selfie, jedna jí přinesla obrázek a další miminko, holčičku.

Ústecký majáles 2018Zdroj: Deník/Radek Strnad„Přijeli jsme sem s kamarádkama na víkend užít si majáles,“ prozradila Deníku čtyřiadvacetiletá Hanka Vjatraková až z Ostravy. Původně si s partou s Lenny také chtěla udělat jen selfie. Její foto s bříškem a se zpěvačkou je jedna z pár rarit fotogalerie Ústeckého deníku.

Ale překvapení během festivalu bylo mnohem víc. Třeba lídr a textař UDG, kapely původně z Ústí nad Labem, vytáhl své náhradní bicí před první řady publika a tradičně v ženských šatech tam rozjel zábavnou show na dosah publika. A zatímco zněly amfíkem náhradní bicí, u UDG s velkou radostí a s kytarou v ruce zaskakoval Marek Ztracený, podvečer si užíval. Dal písničku údégégéček Ruská raketa…

Ostatně, plný vděku uváděl UDG na scénu i liberecký moderátor festivalu Jakub Děkan, jejich kamarád. „Teď vám představím svou oblíbenou kapelu. To, co jsem kdysi neuměl, to mě právě UDG naučili,“ prozradil divákům.

Proměna čeká labské nábřeží na ústeckém Střekově.
Labské nábřeží lidi přitahuje. Města lákají na sport i kulturu

Finále Ústeckého majálesu 2018 pak patřilo jistotě české pop rockové scény, nedávno zrekonstruovaným Chinaski. „Z nové kapely mám velkou radost, zase jsem s ní ožil,“ řekl v rozhovoru pro Deník Michal Malátný, lídr Chinaski. A co Ústí po čase nabídli? Hitový setlist večerní show, ze kterého jsem si nepamatoval jen jednu písničku, a to Vakuum, vypadal tato: 1970, Každý ráno, Láska a hvězdy, Zadarmo, Hlavolam, Slovenský klín, Vakuum, Stížnost, Venku je na nule, Tabáček („Nezahrát ji dnes, vůbec bychom to nebyli my,“ poznamenal lídr skupiny do auditoria), Potkal jsem tě, Punčocháče, Stejně jako já, Víno + dva přídavky Paralela a 1. signální. Byl to zkrátka slušný koncert, který pro příští rok nasadil laťku dost vysoko.

Majáles opět v kampusu UJEP

Pokud jste se ještě jarního slavení v Ústí nenasytili, studentská unie Univerzity J. E. Purkyně tradičně chystá vlastní majáles už na pátek 27. dubna – a to včetně průvodu od 14.30 hodin z Lidického náměstí. A co nás pak v kampusu UJEP pobaví? Těšme se na Purplefox Town, paych-popovou kapelu, kterou si na Studentském majálesu 2018 nenechte ujít! Jistě pobaví i osvědčení W.W.W. s Pavlem Fajtem, tedy důkaz, že i český hip hop může být zábavný a zároveň sžíravý. Třetí „odtajněnou“ akvizicí je Rapper@mcgey a vyhlížejme další lahůdky.