Premiéru má ve čtvrtek od 19.30 v sále ústeckého Hraničáře, kde hraje Studentské divadlo (SDÚL) téměř od vzniku v roce 2014.

„Oba, kolega i já, máme k tomuto období vztah. Hry V+W se nám líbí, Werichův humor nám přijde úžasný, vidíme tam tu symboliku," řekl Tomáš Kočárník, ředitel SDÚL, který tu hraje Jana Wericha.

„Bylo to spontánní," vysvětlil, podle čeho si rozdělili role. „Proporčně jsme to neřešili, ani jsme se nevycpávali. Oba máme zhruba stejně a ve hře moc narážek na kila není. Spíš je tu politická satira."

Werich a Horníček

Budete mít bílé obličeje mimů jako slavní klauni Werich a Horníček, který nahradil Voskovce, když odešel do Ameriky. Jak jste vymyslili scénu?
Na ní budou portréty pánů Voskovce a Wericha. Nakreslil je můj kamarád Radek Černý, mladý ústecký výtvarník. Budeme se pohybovat mezi nimi, oni se na nás budou dívat… Kostýmy jsme chtěli mít přibližně jako oni. Takže můj kolega Kuba Khan bude mít strakaté sako a motýlka a já proužkované tričko, obočí nahoru a baret.

Řekněte, Tomáši, co pro vás znamená hrát právě v ústeckém veřejném sále Hraničář?
My jsem k tomu sálu nějak přilnuli, velikostí tedy na počet diváků i na naši scénu je to naprosto akorát. Navíc na pódiu budeme mít i oponu a pianino, na které nás doprovodí Václav Krahulík…

Opravdu? Tak to budete mít toho nejlepšího z Ústí!
Přesně. Už jsme s ním byli na zkoušce a je naprosto úžasný, co s prsty dokáže. Chtěli jsme původně hrát v ústeckém kamenném divadle, ale to nevyšlo. S nimi jednal náš pan ředitel Alfred Dytrt a ředitel Miloš Formáček řekl, že bychom neoslovili ústeckého diváka. Ale jsme nakonec rádi, že jsme „skončili" zase na naší domácí scéně. Jako činoherní prostředí je asi Hraničář stejně lepší.

S úžasným humorem

Co vaše představení může říct dnešku? Dostaneme se v aktuálnosti třeba až k Islámskému státu a k terorismu?
Jejich humor je úžasný v tom, že se dá použít opravdu do každé doby. Je to takový ten satirický humor, narážíme tam i na politiku, ale ne na konkrétní problémy.

Takže tam premiér Sobotka ani prezident Zeman nebudou?
Zeman tam bude jen na chvilku. Chceme, aby se publikum smálo. Lidé do divadla jdou, aby na chvilku zapomněli na problémy venku, takže nechceme přímo narážet na konkrétní věci. Ale nijak moc jsme text neupravovali, pro nás je to prostě vzpomínka na období Osvobozeného divadla.

Jak hrajete předscény? Až tak, že kdyby v první řadě seděl Werich, aby pak přišel za vámi, poplácal vás po rameně a šel by s vámi na panáka?
To si vůbec nedovedu představit. Ale když čtu jejich citáty a když říkám jeho text, s jeho názory se naprosto ztotožňuju, shoduju. Jsou tam narážky na to, jak plyne čas, na to, jak pojmenováváme středověk… Když to s Kubou hrajeme, tak ty jejich názory vlastně obhajujeme.

Co ještě chcete lidem říct? Co by v nich mělo zůstat, až budou odcházet?
Chceme je pobavit a napomoci tomu, aby se nad to dokázali povznést. Protože my, prostí lidé, s tím, co se okolo děje, moc nezmůžeme. Můžeme se jen smát, i když to, co se teď ve světě děje, není k smíchu. Ale to, co budeme zesměšňovat, k smíchu je.

Koho do Hraničáře zvete?
Máme pozvané lidi z kraje, to je iniciativa našeho pana ředitele, takže na „politické narážky" se opravdu těšíme. Budou tam naši kantoři.

A z publika venku?
Oproti Krejčímu, to je situační humor, je naše novinka úvahově filozoficko-satirická. Doporučujeme ho divákovi 15+. První repríza ale bude až v lednu a rádi bychom si se hrou vyjeli mimo Ústí. Zkusit třeba Prahu.