Vrcholí přípravy na nejtradičnější taneční akci v České republice na Mezinárodní taneční festival v Ústí. „Již 46. ročník si návštěvníci a tanečníci užijí díky podpoře města a kraje, věrnosti diváků a štědrosti partnerů," uvedl pro Deník Petr Barnat, ředitel festivalu.

Valčík pro všechny

„Letošní výjimečnost akce bude také v její otevřenosti veřejnosti. Chceme totiž zapojit do tance opravdu širokou veřejnost, proto v rámci pátečního programu pořádáme soutěž neregistrovaných ve valčíku. A ten umí tančit téměř každý," ví šéf festivalu.

„Zájemcům i odvážlivcům dáme prostor, aby si vyzkoušeli tančit na velkém parketu a pod světly na vlastní kůži. Motivací by jim měla být hlavní cena víkendový pobyt pro dvě osoby v hotelu ve Františkových Lázních," láká Jan Tománek, dramaturg festivalu.

Výjimečná je podle něj též novinka soutěžního programu. Nově má akce v nedělním programu soutěže Taneční ligy 2015 v kategorii Dospělých.

„V Ústí by se tak měla představit celá česká taneční špička, a tu zde bude hodnotit zahraniční porota. I to je u tohoto druhu soutěží výjimečné," už se těší Petr Barnat.

Festival navíc i letos zachovává třídenní formát. Ceny vstupného přitom ale zůstávají na loňské úrovni.

V pátek 6. listopadu by měl program začít v 18.00 jako loni. „Mělo by to být svižné a intenzivní. Vrchol programu je plánován na 21.00. Bude regionální přehlídka ústeckých tanečních klubů, uvidíme na 30 vystoupení (asi 300 tanečníků). Měla by se odehrát již avizovaná soutěž neregistrovaných ve valčíku a battle disco dance a battle hip-hop to si zasoutěží účastníci regionální přehlídky. To vše za 100 Kč vstupného, moderovat bude oblíbený Ondra Vodný," doplňuje Jan Tománek.

V sobotu 7. listopadu nás čeká hlavní program festivalu. Začátek programu je plánován na 16.00 a závěrečný ceremoniál by měl být kolem 21.00 hod. Vstupné činí 240 Kč na tribuny, 590 Kč pak budou stát místa u stolů na ploše.

Čekáme zde špičku

V sobotním programu uvidíme Mistrovství Evropské unie v tanečním sportu kategorie 10 tanců Dospělí. Soutěžní program začíná ve 14.00, oficiální zahajovací ceremoniál je naplánován na 16.00.

„Neboť pořádáme jako hlavní soutěž Mistrovství Evropské unie v 10 tancích, čekáme evropskou taneční špičku. Soutěže se zúčastní 14 tanečních párů z 11 zemí. Favority budou estonský pár Konstantin Gorodilov Dominika Bergmannová a český šampion v této disciplíně, taneční pár David Odstrčil Tara Bohak, a velké šance na úspěch bude mít i druhý český pár domácí Ondřej Sliška Daniela Valjentová reprezentující ústecký STK Gebert. V soutěži budou dva páry ze Slovenska, dva z Maďarska a po jednom z Portugalska, Nizozemí, Litvy, Rakouska, Rumunska, Slovinska a také z Bulharska.

Nejen Showdance

Dále se také odehrají národní šampionáty v tanečním sportu v kategoriích Showdance (standardní i latinsko-americké tance) a Formace (standardní tance; latinská formace vystoupí pouze jedna). V sobotním programu bude ještě jedno taneční klání, a to prestižní soutěž světového tanečního okruhu WDSF Open Senior I Latin.

V doprovodném programu vystoupí energické hudební uskupení TamTam Batucada a další hosté. Moderovat program budou bývalí účastníci StarDance tanečnice Kamila Tománková a s ní populární herec Jan Čenský.

„Tančit se bude i v neděli 8. listopadu. To nás čeká čistě taneční program, jehož délka se bude odvíjet od počtu přihlášených. To poznáme až ve čtvrtek, kdy je uzávěrka přihlášek. Zatím je program plánován od 9.30 do 19.00, ale může dojít ke změnám. „Prosíme příznivce, aby sledovali náš web. Cena je 140 Kč na tribuny a 190 Kč na plochu ke stolům," uvedl dramaturg Tománek.

Záznam ČT Sport

Česká televize vyrobí ze sobotního programu dva záznamy. V jednom by měla být soutěž Mistrovství Evropské unie v 10 tancích dospělých. Tento záznam by se měl vysílat hned 12. listopadu, a to na programu ČT Sport.

„Jednáme s ČT také o brzkém zařazení druhého záznamu. Jeho obsahem by měly být zajímavé pestré národní šampionáty Showdance i Formací, repríza by měla zpříjemnit divákům dle tradice adventní čas," slíbil ředitel akce.

A pak ještě Petr Barnat doplnil: „Zejména v neděli může dojít na festivalu k posunu začátku programu, ten se bude upravovat podle počtu přihlášených párů. Prosíme tedy návštěvníky, aby sledovali naše webové stránky."