„Letos přijede více soutěžících než loni. Těšíme se na výkony 71 mladých klavíristů ze 16 zemí světa, například z mongolského Ulánbátaru,“ říká Marek Korbelyi, ředitel ZUŠ Evy Randové, která soutěž pořádá. Česká republika bude mít v soutěži 22 zástupců, Ústecký kraj dva.

Sára Smoliarová ovládla loňský ročník soutěže. Studuje Gymnázium a hudební školu hlavního města Prahy a na svém kontě má bezpočet úspěchů.

„Z roku 2012 má 1. cenu a Cenu ředitele soutěže za interpretaci skladby J. Sibelia. Loni získala 1. cenu a Cenu Grand Prix v mezinárodní klavírní soutěži Rondo ve Vídni, 1. cenu a Cenu za interpretaci sonáty J. Haydna v mezinárodní klavírní soutěži S. Prokofjeva v Praze,“ vypočítává Korbelyi.

Dirigent Ladislav Cigler má s projekty zaměřenými na vynikající mladé umělce bohaté zkušenosti. Spolupracuje s Emirates Youth Symphony Orchestra v Dubaji, podílel se na vzdělávacích programech České filharmonie a Pražského jara, spolupracuje i v projektu Asociace ZUŠ ČR a České filharmonie.

FILMON FQADU a výtvarnice Stefanie Busch před obrazem, který spolu s africkým kolegou Samuelem poblíž proslulé střekovské pivnice U Lípy vytvořili.
Obraz na Desce mění romantiku v drama