Severočeši své devítinásobné Zlaté slavici Haně Zagorové (jen Lucie Bílá jich má víc), která nazpívala přes 800 písní, rozumí. To dokazuje velká kytice růží, kterou před časem dostala na festivalu Labské léto v Letním kině v Ústí, i návštěvnost jejích show na severu.

Bylo to úžasné

Důkazem její obliby jsou i slova Libora Zajíčka z Crazy Production. Na dotaz, kdo bude nej hvězdou 4. plesu severočeských patriotů v sobotu 2. února v domě kultury v Ústí, řekl: „Za dílčí úspěch považuji společné vystoupení Hany Zagorové s duem Kotvald a Hložek. Viděl jsem je před 3 lety v Lucerně a bylo to úžasné."

Exmanželka Hana

Na bývalou ženu vzpomíná tanečník i bývalý šéf baletu Národního divadla Vlastimil Harapes. Kde a jak se poznali?

„V televizi se před dávnými lety točil silvestr a režisér po mně chtěl zpěv, což pro mě nebyl problém. V té době za mnou přišla Hana Zagorová, která chtěla natáčet Pohádku z karet a potřebovala prince. V této hře zpívali Karel Gott, Jiří Korn a Luboš Pospíšil, já se měl vyjádřit jen pohyby. To se mi nelíbilo a řekl jsem jí, že nebudu-li zpívat, roli neberu. Za týden se Hana ozvala a opravdu jsem zpíval. Tak začalo naše přátelství, které se postupně změnilo v manželství."

Písnička v Zrcadle

Loni si do pořadu Zrcadlo tvého života, než jej Prima přestala uvádět, pozvala Jiřina Bohdalová vedle Ivana Trojana či Karla Gotta i Hanu „Písničku" Zagorovou. Ta přizvala svého muže Štefana Margitu, světově proslulého operního pěvce, s nímž jsou svoji od 30. května 1992. Hana pravidelně po celém světě navštěvuje jeho premiéry, drží mu v hledišti palce.

Chřipka!

„Nevynechám jeho jedinou premiéru," potvrdila zpěvačka. „Za těch dvacet let, co jsme spolu, jsem chyběla jen na jeho jediné premiéře. Tehdy jsem dostala čerstvě chřipku nebo snad angínu a nemohla jsem za ním jet hlavně proto, abych ho nenakazila," vzpomíná.

Ví se, že si Hana umí napsat k písni kvalitní, často až šansonový text. Jen svá slova, 21 písniček, má na CD „Černý páv" (Supraphon, 2009). Jsou na něm hity jako Setkání, Černý páv, Málokdo ví, To by nebylo fér, Zdá se, Líto, je mi líto, Hany či Jsi mrtvá sezona.

Texty si dál píše sobě i publiku pro radost, na závěr kariéry, tak jako třeba Marie Rottrová, která už s pravidelným koncertováním skončila, ovšem prozatím nepomýšlí.

Konec kariéry?

Či snad ano? Pověsí zpívání „na hřebík"? Tak jsme se jí přímo zeptali: „Hanko, prozraďte, dokázala byste se zpíváním skončit?" A ona? (se svým typickým úsměvem) „Sice tak stále vyhrožuju, ale nemyslím, že to udělám."

4. ples severočeských patriotů, 2. 2., DK Ústí

Akce v duchu agenta 007

Korn, Zagorová, Petr Kotvald, Standa Hložek, Xindl X, Petr BENDE, Machálková, TĚŽKEJ POKONDR

jen jediné předprodejní místo: 1. patro OC Forum, Ústí, denně 9.00 - 21.00, prodejna Janette, k stání již jen 350 Kč

více: www.plespatriotu.cz

Přiznání: Chodila jsem za školu!

Na severu Čech je Matiční problematická lokalita v Krásném Březně v Ústí. Hana Zagorová zná ale „jinou Matiční". A jak vzpomíná na gymnázium stejného jména v Ostravě, kde vystudovala?

„Byly jsme dívčí třída, a to je zvlášť pro mladé učitele nevýhodné. Vzpomínám na pana učitele Holušu, kterého jsme velmi zlobily, a divím se, že to s námi mohl vydržet. Středoškolské studie byly i obdobím, kdy jsem, přiznám se, chodila za školu a to do kavárny Espreso na Hlavní třídě. Tam se sedávalo celé dopoledne a debatovalo… Měla jsem už hotovy přijímací zkoušky na JAMU, takže jsem byla taková ta frajerka, co do školy chodit nemusí… O to více jsem to pak musela dohánět v maturitním týdnu. A v čem bylo gymnázium určující? Jedna z dívek se přihlásila do soutěže Hledáme nové talenty. Rozkřiklo se to mezi námi, přidaly se další a já, abych netrhala partu, jsem se hlásila s nimi. V soutěži dívky postupně odpadávaly a ve finále jsem zpívala s Orchestrem Gustava Broma. Ten mě po vystoupení velmi chválil před tatínkem, slíbil, že mě bude do maturity sledovat a že by si mě rád vychoval… Takže Matiční gymnázium mě ovlivnilo na celý život."