Seefeld patří do exkluzivního sdružení nejlepších alpských středisek Best of Alps. Přijeďte si proto na vlastní kůži vyzkoušet běžecké tratě, na kterých se prohánějí olympionici, anebo okusit možná poslední lyžovačku této sezony.

Talíř s čokoládou

Tyrolský Seefeld leží na severovýchod od Innsbrucku na horské rovině, kterou si můžete představit jako talíř, na němž jsou poházené kousky jedné trojúhelníkové čokolády. Tři horská seskupení Karwendel, Wetterstein a Mieminger Katte rozmazluje slunce, což láká především běžkaře. Aby se tato oblast mohla stát evropskou jedničkou pro běžkaře, sloučilo se před několika lety celkem pět původních areálů Seefeld, Leutasch, Scharnitz, Mösern/Buchen a Reith, čímž vznikl Olympijský region Seefeld, který disponuje více než 250 km upravovaných běžeckých tratí. Většina se nachází ve výšce 1200 metrů, kde je vždy záruka sněhu. A to je pouze jeden aspekt Seefeldu, a sice ten sportovní.

Nákupy, jídlo a relaxace

Druhá stránka Seefeldu patří luxusu, což nelze nikde jinde lépe vysledovat než na pěší zóně či v hotelových vstupních halách. Neuvěřitelná frekvence kabelek a kožichů od Gucciho ve vás brzy vyvolá pocit, že lyžování je pro většinu hostů pouze vedlejší záležitostí. A že pro ně jsou prioritou luxusní nákupy, vynikající jídlo a relaxace. To vše tady totiž bezpochyby najdete.

Dvě lyžařská střediska

Seefeld nepatří k největším lyžařským oblastem v Alpách. Přesto mají dvě hlavní střediska Rosshütte / Härmelekopf s 18 kilometry a Gschwandtkopf s 10 km sjezdovek své kouzlo. Pozemní lanová dráha vás přepraví k horské chatě Rosshütte, kde začínají modré sjezdovky a sjezd do údolí. Dále nahoru na Seefelder Joch se dostanete kabinovou lanovkou, která lyžařům zpřístupňuje náročné svahy.

Další kabinová lanovka vede nahoru na Härmelekopf. Sjezd do údolí, končící u dolní stanice pozemní lanovky na okraji Seefeldu, je skutečně delikátní. Pro snowboardisty je mnohem zajímavější snowpark Crazy Hole, který se nachází pod horskou chatou Rosshütte.

Kdyby vám ale zimní radovánky nestačily, můžete se na lyže vypravit i večer.

Druhá lyžařská oblast Seefeldu se ukrývá za Gschwandtkopfem, který je z Reithu, Seewaldalmu a ze Seefeldu přístupný vleky a lanovkami. Široké svahy uvítají především rodiny s dětmi a začátečníci.

Tip

Ubytovat se můžete například v rodinném hotýlku rodiny Haselwanter Alt-Mösern v sousedním, 2 km vzdáleném Mösernu. Zde vás bude hýčkat svou široko daleko vyhlášenou kuchyní šéfkuchař Alex Sonnweber, který by mohl soutěžit s držiteli michelinských hvězd.

Rady na cestu:

Pokud si budete chtít od lyžování odpočinout, můžete se vydat sáňkovat, do fitnesscentra, na kuželky, lezeckou stěnu, do nitra ledu, na jízdu na koni, zkusit tenis, squash, indoorgolf, paragliding anebo podniknout noční túry na sněžnicích.

Noční lyžování je vždy od 18.30 do 22 hodin.

Více na www.seefeld.com www.seefeld-sports.at www.alt-moesern.at.

Olympijský region Seefeld

Zahrnuje 5 vesnic: Leutasch · Mösern · Reith · Scharnitz · Seefeld
Nadmořská výška:1200 m
Obecné údaje: Olympijský region Seefeld je situován na jižní straně horské planiny v nadmořské výšce 1200 m n. m. Národní park Karwendel jej obklopuje z východní strany a přírodní rezervace Wildmoos zase ze strany západní, ze severu to jsou pak hory Wetterstein. Jak v létě, tak i v zimě je 5 vesniček skvělou destinací pro aktivní dovolenou nebo relaxaci v unikátní přírodě a kulturní oblasti.
Sezona: Olympijský region Seefeld je jedním z mála regionů, které se pyšní stejným počtem návštěvníků v létě i v zimě, což svědčí o veliké oblíbenosti.
Ubytování: 16 000 lůžek (jsou zastoupena v pěti 5hvězdičkových hotelech, 2 hotelech se 4hvězdičkovým superior zařazením a v 38 hotelech 4hvězdičkových)
Kde hledat: Olympijský region Seefeld leží 25 km severozápadně od Innsbrucku
Autem: z Ústí: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Garmisch - Partenkirchen + 35 km
Vlakem: přes Innsbruck s vlakem „Karwendel Railway" nebo z Michova přes Garmisch P. Seefeld.

Zpracoval Miloš Matula