Víte, co spojuje Richarda Strausse, Bronislava Hubermana či Charlese Olivieri-Munroa? Je to Severočeská filharmonie Teplice. Právě toto hudební uskupení si letos připomíná 180 let od svého založení. Oslavy k výročí budou celoroční a budou pestré. K jubileu vyjde i kniha.

„Zmínky o lázeňském orchestru v Teplicích se v dobovém tisku objevují už kolem roku 1820, ale celoroční činnost profesionálního tělesa se stálými hudebníky je oficiálně datována až k roku 1838, kdy byla vydána úřední zakládací listina. Proto toto datum považujeme za rok založení stálého teplického orchestru,“ vysvětlil ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Ve 2. polovině 19. století uváděl orchestr pravidelné symfonické koncerty v provedení nejžádanějších dirigentů a sólistů té doby, jakými byli například Richard Strauss, Siegfried Wagner, Ferruccio Busoni, Pablo de Sarasate, Eugéne Ysaÿe, Bronislav Huberman, Fritz Kreisler a mnoho dalších.

Ilustrační foto.
Legiovlak opět míří na sever. Zastaví a zaujme v pěti městech včetně Oseka

„V létě absolvoval orchestr okolo 150 lázeňských a 18 symfonických koncertů a v zimní sezoně cykly vážné symfonické hudby. Na konci 2. světové války byla činnost orchestru přerušena, ale v roce 1948 se opět obnovila. Proto si letos připomínáme i druhé výročí, 70 let znovuobnovení činnosti filharmonie,“ dodal Dietz.

Historii a vývoji tohoto hudebního tělesa se věnuje kniha, která vyšla přesně před deseti lety. Vzácné informace z historie, které sahají až do 19. století, objevil, vytřídil a sepsal do knižní podoby sám ředitel organizace. Letos je přichystáno její nové vydání doplněné o uplynulé roky.

„Společně s muzikoložkou Lenkou Přibylovou jsme od roku 2007 pátrali jak v teplickém, tak litoměřickém archivu po dobových listinách, plakátech, programech a dalších pramenech, které by dokumentovaly naši činnost. Podařilo se nám získat cenné materiály sahající až do roku 1821, včetně korespondence tehdejšího starosty Teplic, výborného hudebníka, skladatele a dirigenta Josefa Matyáše Wolframa, s tehdejším litoměřickým hejtmanem z roku 1828, zakládací listinu z roku 1838, jmenný seznam zakládajících členů orchestru, včetně adres, a další unikátní dokumenty. Všechny tyto materiály jsou součástí naší knihy,“ prozradil Dietz.