Svatomarkovské procesí se vrátí na sever poosmé. V sobotu 27. dubna čeká barokní areál kaple a studánky sv. Víta v Sinutci kulturně duchovní happening. „Jeho účastníci si mohou pod vedením kapelníka skupiny Ritornello Michala Pospíšila zazpívat z připravených zpěvníčků barokní písničky. Zhlédnou divadelní frašku Trpasličí klíč o fiktivním sinuteckém zázraku, chystáme také program pro děti," slibuje Jan Kvapil, předseda Středohoří sobě.

„Jen oprava kaple je pro nás málo. Prostřednictvím akcí, jako je Svatomarkovské procesí, chceme oživit sinutecký areál tak, aby se stal chloubou zdejšího kraje," uvedla Olga Syrovátková, předsedkyně spoluorganizujícího Spolku pro záchranu kaple sv. Víta.

Ústředním bodem procesí je procházka rozkvetlou krajinou Českého středohoří (asi 4 km jarní krajinou) s tradičním žehnáním úrodě u pozdně barokního soklíku v polích pod vsí Kozly. „Letos byl soklík konečně restaurován. Na náves v Kozlech chystá Bílinská přírodovědná společnost výstavu fotografií dokumentující záchranu této plastiky. Závěr procesí je každý rok korunován milým a chutným pohoštěním připraveným na statku Zámeckých sadů v Chrámcích s ochutnávkou bioproduktů z ovoce pěstovaného v okolních sadech," ohlíží se Kvapil za lety minulými.

Opět vypraví sdružení speciální autobus, který sveze „přespolní" účastníky procesí po trase Ústí Lovosice Třebenice. Místa v něm si rezervujte na e-mailu jankvapil@post.cz, chcete-li.

„Svatomarkovské procesí ovšem letos nebude jediná akce, která se v Sinutci uskuteční. Krom pár brigád v červnu pořádáme premiérové „Sinutecké kuropění" v hudebně-ornitologickém duchu," upozornil místopředseda sdružení Středohoří sobě Vít Honys na další plány v tomto roce.

Bližší informace k akci: www.stredohorisobe.wz.cz, na e-mailu jankvapil@post.cz nebo na telefonu732 921 250.

Co je Svatomarkovské procesí

Základ té tradice sahá až k římským pohanským obřadům Robigalií, měly ochránit úrodu před obilní snětí. Ve snaze potlačit pohanské obyčeje se v křesťanském období vnější formou tyto zvyklosti proměnily do pravidelných křesťanských procesí do polí, která měla být prosbou za každoroční dobrou úrodu, a to ve dvou termínech. Na svátek sv. Marka (25. dubna) a v tzv. Křížové dny mezi pohyblivými svátky velikonočními a svátkem Nanebevstoupení Páně.

Zdejší procesí na sv. Marka bývala dle pamětnice v Kozlech zahajována ve farním kostele sv. Martina litanií ke Všem svatým. Poté vyšlo procesí do polí po stanovené trase, na které byly zpravidla čtyři zastávky u křížků, božích muk či kapliček…