Prucková tančí 20 let, učí děti i dospělé v Taneční škole Vavruška, je finalistkou Mistrovství ČR v kombinaci 10 tanců a tančí v muzikálech Rocky i Mamma Mia. „Jan je gentleman, elegantní a galantní jako Ondřej Havelka nebo Marek Eben,“ říká o Čenském Prucková.

Vaše StarDance s Janem bylo před 11 lety, vídáte ho často?
Dávno spolu nevystupujeme, jen si přejeme k narozeninám a jiným událostem. Teď to pro mě bude příjemné setkání po letech.

Už tehdy jste byla úspěšná. Co vše děláte v tanci dnes?
Mám svůj klub se závodními tanečními páry, to mě naplňuje a baví, ač je v Praze naneštěstí obrovská konkurence. To také udržuje člověka v pozoru, musí být neustále ve střehu, je to dost náročné. Začali jsme se závodním klubem od nuly a jsem pyšná, kam se za tak krátkou dobu dostal. Naše páry jsou šikovné.

Je pro vás obvyklé moderovat velký taneční festival?
Tak velkou akci ne, v Ústí to bude má velká premiéra. Mám z toho trošku trému, ale těší mě, že budu po boku Honzy Čenského, velkého profíka v moderování. Je to i zodpovědnost, vše okolo soutěžního řádu je na mně.

Budou třeba i cizí jazyky?
Trochu. Akce je hlavně pro naše publikum, musím tu ale instruovat zahraniční páry po příchodu na parket i při vyhlášení výsledků.

I když máte trému, těšíte se?
Moc se těším. Hlavní pořadatel Petr Barnat mě oslovil už loni, až teď to vyšlo. Taneční svět dobře znám, jenže moje moderování není jen pro tanečníky, ale i pro diváky z řad veřejnosti. Je to můj velký úkol.

Ilustrační foto.
Městský ples bude poprvé v Ústí, náměstci předají ženám růže

Může moderátor upozornit i na pěkné šaty tanečnic?
Obecně je určitě hodnotit nemůže, moderátor by měl být ve všem neutrální. Může pouze trošičku pochválit oděvy, ale víc už by si na soutěži dovolit neměl.

Objevíte se v záznamu České televize. Je to pro vás běžné?
Vzhledem k tomu, že mě StarDance i další akce „vyškolily“, navíc hraji také v divadle, už z toho takovou trému nemám. Většinou jsem soustředěná na úkol, který před kamerou mám, a kameru skoro nevnímám.

V čem by diváci na festival měli na Slunetu přijít? V džínách a keckách jistě ne…
Je to galavečer s finálovými koly a vyhodnocením, ale ne Ples v opeře. Společenský oděv je zde vítaný, ale nemusí tu mít všechny dámy dlouhé róby. Zvlášť, budou-li sledovat festival z tribun sportovní haly.

Organizátor Petr Barnat: Taneční festival bude zážitek

Je to paradox. I když má letošní 48. ročník tanečního festivalu v Ústí víc soutěží, je kratší. „Škrtli jsme první den. Do pátku by se nevešly zkoušky, nestihli bychom kvůli nim finální sobotní večer. Páteční zkoušky proto budou neveřejné. Publikum zveme na sobotu i neděli,“ říká hlavní organizátor programu Petr Barnat.

Čeho si na festivalu ceníte?
Podpory Ústeckého kraje a města Ústí nad Labem. I toho, že patříme do Rodinného stříbra Ústeckého kraje.

A na tanečním sportu?
Toho, že když se na něj dítě dá, než se vytancuje napříč výkonnostními třídami a může na mistrovství ČR, musí tancovat alespoň dva a půl roku. V párové disciplíně ve standardu i v latině je větší „úmrtnost“, ale když vydrží a je dobrý, dost si jeho úsilí i práce cením. Jen špička dojde na vrchol a drží se tam dlouhodobě. Děti do patnácti let mají skoro zakázané věnovat se jedné disciplíně. Jedou obě a věnují se pak tomu, v čem jsou lepší.

Činoherní studio žilo v sobotu 4. listopadu večer 25. Střekovským plesem.
FOTO: Ples Střekova rozsvítil humor Babčákové a hudba Bonitu

Co čeká diváky v sobotu?
Snažíme se ji dát víc do společenského módu, chceme na ni nalákat i lidi z ulice. Často na soutěž chodí ti, kteří si to přečetli na Facebooku či jdou okolo. Přijdou rodiče a kamarádi soutěžících. I proto akci moderují Jan Čenský a Tereza Prucková (dříve Bufková), kteří spolu před 11 lety tančili ve StarDance. Přijedou, aby divák viděl známou tvář. Letos máme prestižní soutěže na mezinárodní úrovni. Do Ústí přijedou národní mistři z Evropského poháru v deseti tancích. Je to kombinace deseti tanců, kde tanečníci musí umět latinu i standard. Musí být univerzální. Říkám tomu taneční desetiboj.

Přijedou do Ústí i špičkoví tanečníci?
Máme dvacet přihlášených párů z Evropy, nejdál to má pár z Islandu. Přijede i skvělý pár z Ruska. Přijedou finalisté mistrovství světa v deseti tancích, které letos na podzim hostila Marseille. Uvidíte i titulární soutěže showdance a formací. Bohužel pro zranění odstoupili mistři světa v deseti tancích z Německa Dimitru Doga a Sarah Ertmer.

Čím letošní ročník zaujme?
Novinkou je takzvaný absolutní systém hodnocení. Porotci po vyhodnocení umístí výsledky na světelné tabuli. Páry dotančí a hned se jim hodnocení zobrazuje. Po každém kole budou diváci vědět, jak si který pár stojí. A podpořit ty, kterým chtějí pomoci.

Co nás čeká v neděli?
Od 10 hodin se tu prolne osm soutěží světového tanečního poháru, Labe Open. Hlavní jsou International Open Standard a Latin.

Dvojčátka se svými rodiči.
FOTO: Drobná dvojčátka i přes malou váhu přežila