Krátce nato pronesl astronaut Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od časů plavby Kryštofa Kolumba, tak byl úspěšně završen.

Fascinující byla i éra letu předcházející a životní příběh člověka, jenž dostal privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začne v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot NASA a kdy se musel vyrovnat  s tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí těžko mohla NASA volit vhodnějšího aspiranta.

Vladimír Hron zazpíval v Chlumci na MDŽ
FOTO: Vladimír Hron zazpíval v Chlumci, starosta rozdával růže

Neil Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který riziko podstupoval dobrovolně, s frajerským nadhledem. Na druhou stranu nepanikaří, když mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid i ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem. Klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí i klid ve chvíli, kdy dělá historický 1. krok. Protiváhou klidu je neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakým prožívá i možnost, že se jí už nevrátí. 

Neděle 17. března v 15 hodin, veřejný sál Hraničář, vstupné je 70 - 100 korun.

Akce Ukliďme Česko v Ústí nad Labem.
Ukliďme Česko je znovu tady. S pytli vyrazí dobrovolníci i na Ústecku