Jananas si nespletete. Vede ji charismatická zpěvačka Jana Infeldová, a tak dlouho narušovala stereotypy folkového žánru, až škatulku přerostla. Skupina dle svých slov vznikla v l. p. 2005, první veřejné vystoupení měla l. p. 2007 ještě co duo, neboť tvůrčí jádro od začátku tvoří krom zpěvačky Jany kytarista Jan Vávra. Brzy přibrali baskytaristu Jaromíra Fulneka, který se dle legendy pak naučil na baskytaru za 14 dní.

 Poprvé na sebe Jananas upozornili na největším českém folkovém festivalu Zahrada, kde v roce 2009 získal ocenění. Poté se skupina spojila s producentem Martinem Ledvinou a vydala svůj eponymní debut. Za tuto desku, která vyšla poťouchle na Silvestra roku 2010 u vydavatelství Indies Scope records, získala skupina hned pár měsíců na to nominaci na cenu Anděl v kategorii folk a country. Následně navštívila snad všechna myslitelná i nemyslitelná pódia českých klubů a festivalů. To již s bubeníkem Janem „Chili“ Chalupou, který se stal brzy stálým členem sestavy.

Inteligentní texty a jemný podvratný humor je hlavní devízou Jananas. Cílená mystifikace občas dovede kapelu do svízelné situace, například, když všichni hudební novináři a fanoušci začnou věřit, že kapela je z Brna.

Skupina o sobě tvrdí, že jí vše dlouho trvá, proto se na další album čekalo dlouhých šest let. A nové album jí pak vyšlo u vydavatelství Supraphon až v září 2016.

Divadlo V Pytli zahrálo dětem na zámku ve Velkém Březně
FOTO: Herci z Pytle jeli kolem světa na zámku ve Velkém Březně