„První, komu jsem volala, byl manžel, rodina, maminka. Je hezké, že si vás někdo všimne a ocení vás lidé, u kterých doufáte, že své práci rozumí. Na předávání Thálií půjdu i se syny, kteří také v Casanovovi hrají. Bude to i pro ně poprvé, spíše se mnou navštívili filmové nebo divadelní premiéry. Ale můj starší syn už dostal cenu za roli mladého Štěpánka v posledních Básnících,“ pochlubila se herečka.

„Mohu-li v roli uplatnit komediální moment, vrhám se do ní se vší parádou. Právě hraběnka v Casanovovi, kterou alternuji s Radkou Fišarovou, tento případ je. Ona je studnice komiky. A protože zde příliš herecko-pěveckých rolí není, říkala jsem si, že pokud mi páni režiséři ten prostor dají, ráda bych jim tuto možnost nabídla. A oni mi ho dali, takže se z naší hraběnky vyklubala velmi veselá a rozverná paní. Už na začátku to říká Valdštejn Casanovovi, že je to velmi okouzlující půvabná dáma,“ popisuje svou roli Hořínková.

Ústecká scéna má ještě jedno želízko v ohni. Za mimořádný jevištní výkon v roli Prince Su-Čonga v operetě Země úsměvů byl za pozoruhodný výkon oceněn a zařazen do širší nominace Martin Šrejma.

O ÚSPĚCHU NEVĚDĚL

„Je to pravděpodobně moje první nominace na Thálii. Ale já to moc nesleduji, ani jsem o své nominaci nevěděl. Zajímám se spíš o práci, ne o nominace,“ řekl zpěvák z Prahy.

„Spolupráce v Ústí na operetě Země úsměvů byla příjemná. Pod režijním vedením slovenské režisérky Andrey Hlinkové, dirigentskou taktovkou zkušeného Miloše Formáčka a v choreografii Vladimíra Gončarova si to v Ústí dost užíváme. Jen je škoda, že divadlo neuvádí více repríz,“ posteskl si operetní pěvec, který v Lehárově Zemi úsměvů v rámci Česka hraje již potřetí.

„Je příjemné jít zpívat jinam, udělat tam divákům radost,“ dodal Šrejma.

Ilustrační foto
Do Ústí přijeli Turci, Rumuni i Bulhar. Cizinci budou studovat na univerzitě

Ceny Thálie herecká asociace udělí po pětadvacáté v sobotu 24. března od 20 hodin v historické budově Národního divadla. Ceremoniál v přímém přenosu vysílá ČT 1. Vyhlášeno bude 15 laureátů.

„Výroční Ceny Thálie se udělují za činohru, v opeře, v baletu, v muzikálu i operetě za mimořádné jevištní výkony v inscenacích. V každé kategorii se oceňují zvlášť ženské i mužské výkony, posuzují je odborné poroty,“ řekla mluvčí ústeckého divadla Alena Vaicová.

Na výroční Cenu Thálie mohou aspirovat i zahraniční umělci účinkující v českých divadlech. Odborné poroty rozhodují o širších nominacích. „V činohře jich může být až 14, v ostatních kategoriích 10 a 3 v užších, finálových kategoriích,“ dodala Vaicová.

9. ples severočeských patriotů
„Na plese vznikne tak dvanáct dětí,“ předpovídal bavič Jakub Kohák