Viléma Čoka jsem neviděl ve slavném muzikálu Jesus Christ Superstar, ale neunikl mi v muzikálu Pěna dní, jeho „muzikálovém křtu". Z hloubi 80. let ho pamatuji z Pražského výběru i jako stálého hosta Stromboli, kapely Michala Pavlíčka a Báry Basikové. Loni se vrátil na scénu, nové CD Čok chystá.

Nejprve ale přišla řeč na spíkra Antonína Moravce. Lístky na jeho zábavnou talk show „Setkání s … Vildou Čokem" nabízí recepce Clarionu za 150 Kč, v den pořadu na místě už bude stát 190 Kč.

Když Vojtek odcházel

Viléme, jak dlouho se znáte s Antonínem Moravcem?
Když jsem dostal nabídku do muzikálu Krysař, už v něm hrál Tonda v company a jako Krysař se střídal s Pepou Vojtkem. A protože Pepa zrovna z Krysaře odcházel a já přicházel, tak jsme se s Tondou v hlavní roli alternovali.

Ve kterých muzikálech jste spolu hráli? I v Pěně dní?
V Pěně dní myslím ne, to byl můj první muzikál. Ale proč se ptáš právě na něj?

I můj první muzikál to byl. Bavil mě, mám ho na CD…
Do Pěně dní mě oslovil muzikant Milan Svoboda a pak už se celá ta muzikálová anabáze v Čechách rozjela.

Jak na vás působila Vianova Pěna dní? Teď vyšel ten film na DVD, má podtitul „Historka o lásce nanejvýš pravdivá".
Byl to nedoceněný muzikál, i když byl dobře napsaný, měl originální rekvizity i dobře vystavěný příběh. Bohužel ale fungoval jen šest měsíců. Hrál jsem tam Smrt, jejíž alter ego byla kočka. Byl jsem nalíčený jako micinka…

Krysař i Johanka

A společné role s Antonínem?
Spolu jsme absolvovali jen muzikály Krysař a Johanku z Arku. V ní nás teď oba můžete vidět v Divadle Kalich. Hraju Krále a Tony různé postavy anglické i francouzské…

Byl či je pro vás některý z muzikálů osudový? Čímkoli?
Byl to ten druhej, Jesus Christ Superstar. Já přešel plynule z Pěny dní do Ježíše tak, že jsem dostal nabídku pokračovat s týmem tak jako třeba Kamil Střihavka. Tam jsme se všichni etablovali, dělali své role asi dobře, protože pak přišly nabídky na další muzikály. Na Excalibur, Láska je láska, Johanka z Arku, Angelika a tak dál…

Jakou roli jste zpíval v Ježíšovi?
Heroda. Tu roli teď převzal Jirka Korn, Jesus Christ Superstar právě hraje Karlín.

Už jste absolvoval Moravcovu talk show i v Teplicích?
Asi před pěti lety jsem byl hostem Báry Basikové v její talk show…

Pořady Antonína Moravce bývají dost otevřené, bez tabu. Víte, co od něj můžete čekat?
To nevím. Ale jsem připravenej na to, že když se mi to nebude líbit, otevřeně řeknu, že o tom mluvit nebudu a přejdeme plynule k další otázce.

Na vašem webu www.vilemcok.com je ke stažení váš výběr hitů o 23 písničkách „zdarma". Tedy uvádí číslo konta, kam lze poslat jakoukoli částku, když si výběr někdo stáhne. Platí vaši příznivci za písničky poctivě?
Ne, setkalo se to s poměrně velkým neúspěchem. Ten systém je už dávno passé, lidi si písničky stahují zadarmo a pokud k tomu nejsou obchodně nuceni, tak sami od sebe neplatí. Občas mi na účtu něco na zmrzlinu přistane, ale jsou to minimální peníze. To odstartovala skupina Radiohead v Anglii, udělala to jako jedna z prvních. Ale už je to pryč, překonaný. Lidi nechtějí dávat peníze za hudbu.

Od kdy je možné stáhnout si CD z vašeho webu?
Asi rok a půl nazpět, ale už dlouho nebude. Ta možnost padne před vydání mého nového alba asi na přelomu let 2015 a 2016.

Šance plynule zmizí…?
Chachá, rozhodně to nebude plynule, ale naráz. Dárek v podobě stahování zadara byl myslím pro mé fanoušky pěknej, a nemůže trvat věčně… Musím se soustředit na svou další hudbu, a to není žádná procházka růžovou zahrádkou. Na nové desce pracuju asi rok, ale na všechno jsem sám, jak na kompletní management, tak na finance… Tým pěti lidí by to zvládl za šest měsíců, sám to zvládnu asi za dva roky usilovný průběžný práce. Dělat rockovou hudbu profesionálně a v Česku je nepředstavitelná dřina. Usilovně pracuju na západním systému a pravidlech práce pro sólistu a jeho spoluhráče.

Jak tomu mám rozumět? Naznačujete, že máte jiné peníze než spoluhráči?
Samozřejmě. Když dělám všechno, jinak to ani nejde.

Muzikálů minimálně

A do toho tedy ještě muzikály a také koncerty?
Muzikálů mám minimálně. Pět jsem jich na letošní rok odmítl kvůli reunionu skupiny Nová růže. A protože je moje kapela Bypass v kurzu, dost hraju. Muzikály bych do toho už nezvládl.

Jak velká radost pro vás byl návrat se skupinou Stromboli?
Velká, i když doba mého působení v té kapele v 80. letech minulého století byla krátká. Tři nebo čtyři roky. Byl jsem vedený ne jako člen Stromboli, ale jako stálý host s mini blokem dvou dlouhých písniček. Ale Ó hory, ó hory je tak těžkotonážní hit, že by byla škoda, kdyby o něj lidi přišli. Tak jsme se dohodli a já byl potěšenej, že do vlaku Stromboli mohu zas naskočit. O2 Arena se hodně povedla a přišly nabídky pro další koncerty. Stromboli mají na letošní rok asi patnáct velkých koncertů, na deseti z nich budu.

Věřil jste, že se Stromboli, kapela pojmenovaná podle italské sopky, ještě někdy vrátí?
Věřit je jedna věc, a jak to dopadne je něco jiného. Kapelu dostávají nahoru dobrý songy i dobrej management, štěstí na dobrý lidi, kteří třeba do kapely investují peníze, věří jí. Řetěz těch plusů je širokej a když se spojí, kapela je úspěšná. Je to taky o výdrži, i kapela sama si musí věřit. Musí držet při sobě, v dnešní ekonomický situace je to ale těžký. Spousta lidí si myslí, že budou slavní za chvíli, když vystoupí v televizi. Ale protože si neprošli tím sítem od začátku, TV soutěž skončí, managementy se od nich odpojí, vezmou jiný lidi a interpreti jsou vyřízení. Jak je rychlý vzestup, tak je i rychlý pád.

Dokazuje životaschopnost Stromboli jejich loňské album?
Určitě, Michal má jako autor obrovskej potenciál. Ale já tu desku netočil a nové písničky jsem nezkoušel. Ve Stromboli jsem jako mastodontní inventář (smích).

Růže je jiná polívka

Loni jste zažili návrat Nové růže. Jaké to bylo?
Nová růže je jiná polívka, tam jsem druhej hlavní autor písniček i autor všech textů. Je to moje dítě od kolébky. Nová růže začala hrát, protože fanoušci chtěli naše koncerty a my se konečně dohodli, že si spolu zahrajeme jeden zkusmý koncert.

Je navíc unikátní, že sestava je po 22 letech stejná, což se myslím žádné kapele u nás (a možná i ve světě) nepodařilo!
Koncert dopadl výborně, a tak letos máme pět nebo šest dalších po Česku a 21. května opět v Praze. Bude v Retru.

Uvažujete o nové desce?
Svůj další sólo projekt už natáčím. U Nové růže ale novinky nemá cenu dělat. Nehráli jsme dost dlouhou dobu a od konce Nové růže vyrostly dvě generace fanoušků, kteří nás neznají. Tudíž berou původní songy jako nové… Pokud nás staří fanoušci podrží a nabalí na sebe nové, budeme hrát dál, a rádi. Ale uvidíme. Rád bych byl optimista, ale nejsem věštec. Rokenrol, to není prd*l…

Vilém Čok a Nová růže.