Tedy uznávané soutěže, která má v Česku i ve světě dobrý zvuk.

„Uvede zde virtuosní skladbu Alexandra Borodina Polovecké tance z opery Kníže Igor v nastudování Pavla Trojana, skladatele a dirigenta. Tedy muže, který spolupracuje s našimi předními orchestry, jako je například Janáčkova filharmonie Ostrava či orchestr hlavního města Prahy FOK," informoval Ústecký deník Marek Korbélyi, ředitel soutěže spolupořádající ústecké ZUŠ Evy Randové.

Finále bude v pátek

Na slavnostním zahájení ale zazní také 2. koncert Sergeje Rachmaninova pro klavír a orchestr. Sólistkou zde bude mladá moskevská klavíristka Elizaveta Kliuchereva, vítězka loňského 47. ročníku Virtuosi. Elizaveta je mimořádně nadaná klavíristka, o které jistě uslyší celý klavírní svět. Není totiž na soutěžích žádným nováčkem, na svém kontě má bezmála deset absolutních vítězství. Mimo Ruska a Česka stála na jevištích v Mexiku, ve Francii a taktéž v Rakousku.

Soutěž Virtuosi per musica di pianoforte vyvrcholí v pátek 20. listopadu od 18.00. V ústeckém Severočeském divadle se uskuteční slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen vítězům.

„Na to, ze které země bude letošní absolutní vítěz, si musíme počkat do pátku," říká ředitel ústecké ZUŠ Marek Korbélyi. A dodává: „Snad bude z Ústí, ale to je jen spekulace, uvidíme. Celý pátek poběží přímý přenos na webu www.usteckatelevize.cz .