„Bajan je východoevropský typ knoflíkového akordeonu s barevnějším hlasovým rozsahem a výraznějšími basy. Pro své zvukové a technické vlastnosti je právě tento typ akordeonu používán jako mistrovský nástroj," vysvětlil Tomáš Kábrt z týmu pořadatelů festivalu.

O virtuozitě šestadvacetiletého Josifa Purice svědčí již více než dvacet mezinárodních cen, poslední z nich za jeho loňská absolutní vítězství v prestižních akordeonových soutěžích v italském Castfidardo a německém Klingenthalu. Navazuje přitom na velkou tradici.

„Josifův stejnojmenný otec byl významný ruský hráč na bajan, syna k tomuto nástroji přivedl, ale zemřel na těžkou nemoc, když chlapci bylo 8 let. V Josifově hudebním vzdělávání pak pokračovala matka. Již v tomto věku hrál malý bajanista v duetu čtyřhlasý Kontrapunkt z cyklu Umění fugy Johanna Sebastiana Bacha a zvítězil v mezinárodní německé soutěži Classica Nova," uvedl Kábrt.

Během recitálu v krásném prostředí velkobřezenského zámku zahraje současný přední světový hráč na bajan Josif Puric z Moskvy barokní, romantické i moderní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattiho, Franze Liszta, Petra Iljiče Čajkovského, Sergeje Prokofjeva, Sofie Gubaidulinové, Oliviera Messiaena a Astora Piazzolly.

Vstupné je 180 korun, více o přehlídce na www.festival-mitte-europa.com.