Hvězda akce? Meky Žbirka se svou kapelou. Byl i vtipný, konkuroval tak v dobrém baviči Vláďovi Hronovi, který je jistotou dobré zábavy. Dokázal to už v úvodním setu ústecké kapely The Boom Beatles Revival Band, jejíž zpěvák Pavel Nepivoda Hrona doprovodil na akustickou kytaru v hitu „Yesterday". Ovanul nás dech starých časů…

Ples ale začal přípitkem osobností, které (díky svým křestním jménům) představovaly jednotlivé členy Beatles. Výročí 50 let od vydání 1. desky Brouků ples připomínal.

Cože, film na plese?

Vzpomínání na Beatles bylo podřízeno mnohé, i projekce filmu Žlutá ponorka v klubovně DK a tři ukázky ze skvělého baletního představení ústeckého Severočeského divadla „The Beatles - The Doors". „Pěkný. Škoda, že tu není i Gončarov," litovala jedna slečna. „Těším se na Baletní miniatury 2," připomněla premiéru ústeckého divadla v pátek 1. února. Zářila ale i Rita Plešková, primabalerína v bílém v roli Yoko Ono! V duchu Beatles byla show The Boom a předpůlnoční rokenrolová show Pavla Sedláčka a Cadillacu. Pro mnohé byla i osvěta, když Sedláček tvrdil: „Mnozí si myslí, že rokenrol začínal v letech 1954 a 55. Ale první byl už tento," a zazpíval ho s kapelou.

Aerobic s hudbou Beatles byla další nezvyklá ukázka na plese, vystoupení nového Aerobic Clubu Dream z Ústí. „Naše tanečnice ve věku 12 až 18 let si trika Beatles pro show vyrobily samy," prozradila šéfová klubu Mirka Zimová.

Beatles jako Elvis

„Beatles neměli typické pohyby jako Elvis. Ukážeme sestavy na novou sezonu na jejich hudbu," slíbila, než začaly dívky létat vzduchem.

„Bavil mě Miro Žbirka, je skvělý," pochvalovala si studentka Šárka Nováková z Ústí. „Nepřišla jsem kvůli němu, ale za zábavou," tvrdila na svém prvním Plese všech Ústečanů. „Ale rodiče na něj chodí pravidelně," dodala.

Meky v zeleném sáčku hity nešetřil; hrál Katku, V slepých uličkách, Denisa, Pozri, Zažni, Hey Jude od Beatles. Při 22 dní kytary jen zvonily. „Jste skvělí tanečníci," lichotil publiku. Se zpěvačkou Martou dal „Čo bolí, to prebolí". „Co se týká orientace, je to pomalá píseň," vyzval k ploužáku. „Marto, ještě nemůžeme odejít. Vždyť to vidíš," hlásil Meky. Spolu reagovali na potlesk duetem „Sněhulák". Při písni „22 dní" si Miro „šetřil hlasivky", publikum ji část odzpívalo za něj, byla to zábava. „Postupujete do 2. kola. Váš zpěv by chválil i Paľo Habera," smál se Meky. Od pána dostal růži, klaněl se i s ní. „Doma už mezi dveřmi se mě zeptají: Tak jak bylo v Ústí? No jak, přidávali jsme!" nadchl. Přihodil hit Mám rád.

Chyběl někdo? No…

„Ples Ústečanů si nikdy nenechám ujít. Je to tradičně každý rok kvalitní zábava a já jsem hrdá na to, že jsem Ústečanka. Ale proč se na něm letos neobjevilo více představitelů města Ústí?" zeptala se Iva Ritschelová, exrektorka ústecké univerzity, dnes předsedkyně Českého statistického úřadu.