Z festivalové mapy Česka mizí další skvělá akce, Open Air Festival v Panenském Týnci na Lounsku. Během čtyř let přinesl hodně zážitků, radosti, ale dokázal nás i zlobit rozmary počasí. Také to se ve finále podepsalo na zániku festivalu.

Marie Marková dnes o akci mluví s nostalgií i s radostí, smutná je ale z faktu, že OAF letos nebude. Ovšem z jejích slov cítíme i naději…

Ruleta s nebem

Loňský ročník festivalu dopadl hudebně skvěle, užil jsme si ho jako pokaždé. Ale prý vyšel špatně finančně. Je to pravda?
Díky za pochvalu, moc nás těší.
Ano, počasí si s námi zahrálo ruletu a stejně jako hazard, bylo v případě nedostatku štěstí přímo nemilosrdné.
V podstatě už při stavbě areálu nám stany a techniku pobourala bouřka, celé páteční odpoledne neskutečně lilo a bylo jen pár stupňů, sobotní krásný den totálně pokazila další podvečerní bouřka se silným nárazovým větrem.

Jaké to bylo ve srovnání s očekáváním, či minulými ročníky? Lze to srovnat, vyčíslit propad?
Srovnání je hodně těžké, každý ročník byl specifický.
První ročník byl pro nás, co se týče příprav, extrémně vyčerpávající. Ale vložená energie se nám od nadšených návštěvníků, díky jejich skvělým zážitkům z koncertů Royksöpp (Norsko), Faithless (UK) i Kasabian (UK), vrátila stonásobně.
Druhý ročník mi utkvěl v paměti díky roztančené multimediální show Chemical Brothers (UK) a také velkým ohlasem na doplňkový program (divadelní představení, autorská čtení, adrenalinové sporty, ale také workshopy).
Třetí ročník Open Air Festivalu v Týnci, ten měl rekordní návštěvnost. Jen překvapivě věhlas hlavní hvězdy, kterou byl Fatboy Slim (UK), přebili svým bombastickým vystoupením Rizzle Kicks (UK).
Pro mě byly ovšem jednoznačným vrcholem britské hvězdy taneční scény Underworld, které v Týnci vystoupily loni začátkem srpna. O to víc mě tedy mrzí, že měly oproti předchozím ročníkům o poznání menší publikum.

Festival jsme uspali

Je to tedy tak, že tuto složitou situaci stále ještě řešíte?
Festival jsme v podstatě uspali. Jinými slovy musím s velkou lítostí oznámit, že se letos Open Air Festival neuskuteční.
Řešení situace není vůbec jednoduché, ale věřím, že jsme se k tomu všichni postavili čelem a brzy tak na ty způsobené šrámy budeme moci zapomenout.

Pokud vše nedopadlo dobře, co toho bylo příčinou? Špatné počasí, nepřízeň publika nebo odstoupení nebo nesehnání sponzorů-partnerů? Či to byla kombinace těchto faktorů?
Akce podobného typu se neobejde bez štědrých sponzorů. Bohužel, dle pokračujícího trendu ve škrtání sponzoringových rozpočtů i my jsme byli biti a získali jen necelou polovinu oproti předchozím ročníkům.
Navíc jsme sami pomalu odnaučili návštěvníky cenit si celoroční obrovské práce, možnosti vidět desítky interpretů, kteří pro ně připravují speciální sety a vstupné se tak dostalo na nesmyslně nízkou hranici. Částka červených čísel dosáhla několik milionů.
Jednoznačným faktorem, který ovšem poslední ročník Open Air Festivalu pohřbil, bylo počasí. Když vám doma zůstane přes tři tisíce návštěvníků se vstupenkou a jedna ze zahraničních hvězd nemůže vystoupit, je to fakt smutné, či spíš k vzteku. To vše se mísilo v hlavách celého týmu, který dělal všechno proto, aby si to návštěvníci i umělci pořádně užili.

Změna je život

Co to znamená pro pořadatele?
Pro nás je to vystřízlivění z pocitu, že bez festivalu nejde žít. A zapojení se do jiné sféry. Změna je život.

A co to znamená pro letošní ročník? Na webu ani stopa po novinkách, znamená to, že letos Open Air nebude? Popřípadě bude nějak minimalizovaný?
Ne ne, letos opravdu festival nebude. Bude určitě kam vyrazit, je stále z čeho vybírat české festivalové nebe je pořád bohaté. Snad na nás naši fanoušci nezapomenou … Třeba někdy najdeme sílu opět vstát z popela…

Je pravda, že k nepříznivé situaci přispělo, či dál přispívá, odstoupení některých sponzorů, například O2?
Ano, je to tak. Chyběl nám generální partner, bez něhož jsme měli hodně svázané ruce. Věřím, že se produkci povedlo odvést perfektní práci a návštěvníci žádné škrcení nákladů nepocítili. Celému realizačnímu týmu bych chtěla dodatečně vyjádřit velkou vděčnost za skvělou spolupráci a návštěvníkům za pozitivní atmosféru, kterou v areálu vytvořili. Partnerům, kteří se k nám neotočili zády, vděčíme za podporu, kterou nám vyjadřovali po celou dobu spolupráce. Vzkázala bych všem podporujte kulturní akce, pomáhají zapomenout na starosti a rozšiřují obzory.

P.S.: Pro autora tohoto článku byly nej zážitky, krom zmíněných, napříč ročníky OAF koncerty rockového šansoniéra Arna (Francie/ Belgie), rockera Phila Shoenfeldta (UK), kytarovky Priessnitz (ČR), Richarda Müllera (SK) a potemnělých Zrní (ČR). Bylo mi tam prostě dobře.