Předchozí
1 z 8
Další

Evženie Arnoštová zná tajemství chabařovické knihovny

Jmenuji se Evženie Arnoštová. Před několika lety mě oslovil tajemník Městského úřadu Chabařovice, zda bych měla zájem o práci knihovnice. Nabídku jsem přijala a pracuji tady již osmým rokem. Knihovna je otevřena dvakrát v týdnu a máme kolem stovky členů. Vedle knihovnictví mám ještě jednu milou činnost, kterou je varhaničení v kostele.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký

Naši knihovnu již několik let navštěvuje také Adriana Guliasová ze zdejší základní školy. Kromě výběru knih tráví čas na počítači přípravou referátů pro výuku. Těší mě, když jí mohu trochu poradit. Ona pak přijde s dobrou náladou sdělit mi, že za referát dostala jedničku a byla pochválena.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký

Zavedla jsem poličku, kde jsou knihy s tématikou druhé světové války a také z muslimského světa, které jsou zajímavé i pro žáky z druhého stupně základní školy. Pokud mají zájem, vyprávím jim o Arnoštu Lustigovi a podobně. Měla by to znát hlavně mládež. Děti a mladí lidé často vůbec nic nevědí o holokaustu. To mě zlobí.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký

Já ráda čtu např. knihy od Vlastimila Vondrušky. Máme tu od něho jak epopej Přemyslovskou, tak i Husitskou. S novými knihami nám hodně pomáhá metodička paní Tománková z ústecké vědecké knihovny.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký

V Chabařovicích jsme založili Sdružení chabařovických občanů, které vede Stanislav Sochocký. Zabýváme se historií Chabařovic a scházíme se také zde v knihovně. Já mám po své matce, která byla do konce svého života varhanicí ve zdejším kostele Narození Panny Marie, dost fotografického materiálu.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký

Teď se těším, že naše sdružení začne pracovat na dějinách Chabařovic, kde by měly být hlavně fotografie a vyprávění pamětníků. Budeme se také zabývat osudy letce RAF 311. perutě Jaromíra Drmelky, který je pochován na zdejším hřbitově.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký

Naše knihovna má tajemnou minulost. V jejích prostorách byla dříve šatlava. Když probíhala rekonstrukce objektu, má sestra dokonce objevila řetěz, kterým byl připoutáván obviněný. Před knihovnou je zajímavost. Jsou to dva kamenné kříže, do nichž musel viník vytesat nástroj, který použil k činu. Na jednom je vyobrazen kámen a na druhém dlouhý nůž. Tak se mohl viník smířit s Bohem.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký

Když se měly Chabařovice bourat kvůli uhlí, tak naše tři kříže odvezli do zubrnického skanzenu. Pak nám dva vrátili. Nic už se bourat nebude.

Evženie ArnoštováZdroj: Karel Horký