Předchozí
1 z 5
Další

Vlastimil DavídekZdroj: archiv sportovce

"První moje setkání s městem Ústím nad Labem bylo v době, kdy jsem sem přijel jako voják Dukly Liberec, kde jsem byl na vojně. Proti Ústí jsme hráli v Povrlech a já jsem z toho byl překvapený, protože kluziště nebylo zastřešené. Kluci ze Slovanu mi říkali, že právě probíhá rekonstrukce zimního stadionu, který dostane střechu," vzpomíná. Tou dobou za Duklu hrála velká hokejová jména – Holíkové, Klapáč, Augusta, Suchý a právě Vlastimil Davídek.

Vlastimil DavídekZdroj: archiv sportovce

Davídkova cesta do Ústí se začala rodit během jeho působení v Českých Budějovicích. „Dva roky jsem hrál v jižních Čechách, které jsem si vybral mimo jiné z důvodu, že jsem vášnivý rybář. Po této stránce jsem spokojený byl, herně už méně. Tým bojoval o záchranu, moc se nám nedařilo. V Ústí trenér Vrba skládal mančaft a projevil zájem, abych za Slovan hrál. Se mnou přišel Karel Dvořák z Dukly Jihlava. V květnu 1974 jsem tedy přišel do Ústí na letní přípravu."

Vlastimil DavídekZdroj: archiv sportovce

Rodáka z Prostějova zejména zaujalo okolí města Ústí. „Hodně se mi od začátku líbilo. Když se jede z Prahy do Ústí, tak jste v údolí řeky Labe. Totéž směrem na Děčín. Po několika letech hraní za Slovan jsem dostal byt na Stříbrníkách, takže jsem chemičku jen viděl. K ní jsem se nedostával. Já jezdil akorát na zimní stadion a domů. V rámci tréninku jsme běhali na Střížovický vrch, tam je taky hezky," loví ve svých vzpomínkách.

Vlastimil DavídekZdroj: archiv sportovce

Ačkoliv hrál Vlastimil Davídek na postu obránce, získával kanadské body. „Musím přiznat, že jsem měl v Ústí spoluhráče, kteří na mě třeba hráli přesilovku. Já jsem dával góly od modré. Za sezonu jako bek jsem zaznamenal třeba třiadvacet branek. My jsme se ale tak trochu museli snažit, nechodili jsme do práce, měli jsme refundace. Bavili jsme se tím hokejem jako dnešní kluci, akorát jsme za to neměli tolik peněz. Byl jsem rychlý hráč, hrál jsem i tvrdě. Když jsem trefil nějakého rychlého a technického hráče, tak znovu do souboje se mnou nešel. Začínal jsem tvrdě od podlahy, aby si na mě protihráči nedovolovali.“

Vlastimil DavídekZdroj: archiv sportovce

Vlastimil Davídek si během své hokejové kariéry nepřipouštěl, že by mohl být hokejovým trenérem. Ke koučování ho dostal bývalý hráč Slovanu Ivan Bergmann. „Chyběl tu jeden žákovský trenér, tak mě lákal, abych se stal trenérem. Ze začátku jsem byl proti, pak jsem se nechal přemluvit. Udělal jsem si licenci kategorie „C“ nebo „3“. Začal jsem u žáků v roce 1993, to už je více než dvacet let," dodal na závěr Davídek.