Předchozí
1 z 7
Další

Karel Šamum: Největším problémem je, že mladí lidé nechtějí makat

Asistent prevence kriminality Karel Šamum z Ústí říká: „Rom Romovi vždycky snadněji domluví.“ Podle něj je nejdůležitější v jeho práci znalost místních poměrů a přirozený respekt.  

Karel ŠamumZdroj: Karel Horký

Osmým rokem dělám na plný úvazek asistenta prevence kriminality v Krásném Březně. Tomu předcházelo výběrové řízení a jsem rád, že jsem uspěl. Chodíme ve dvojici na obchůzky. Staráme se hlavně o klid a pořádek v našem rajonu. Taky kontrolujeme děti, aby nebyly v době výuky za školou a aby nekouřily. Zabýváme se hodně občanským soužitím, což jsou hlavně hádky mezi obyvateli. Musíme zajistit jejich bezpečí. 

Karel ŠamumZdroj: Karel Horký

Nejdůležitější pro mě je místní znalost a respekt mezi lidmi, což za ty roky mám. Převážně jednáme s Romy. Já mám výhodu, že Rom Romovi vždycky snadněji domluví. Některým domluvím snadno, ale někteří na nás řvou z oken, že jsme bonzáci.

Karel ŠamumZdroj: Karel Horký

Největším problémem je, že mladí lidé nechtějí makat. Jejich rodiče to nikdo nenaučil a oni to nenaučili zase svoje děti. Přitom dneska je práce strašně moc. Já mám tři práce. Zadarmo dělám sportovního lektora v charitě, kde učím malé děti futsal. V půl čtvrté mi končí moje práce tady a od čtyř jdu na Střekov do charity. Ještě dělám security.

Karel ŠamumZdroj: Karel Horký

Další problém jsou hlavně u mládeže drogy. Často vidím, jak mladí kouří trávu. Snažím se jim domluvit, ale za hodinu hulí jinde. To samé je s tabákem. Kouří hned, když vyjdou ze školy. Je to o domluvě a trpělivosti z naší strany. Já tady všechny znám a vím, ke komu děti patří.

Karel ŠamumZdroj: Karel Horký

Často čapnu dítě a jdu rovnou k nim domů. Řeknu „tvůj syn dělá tohle a tohle, prosím tě něco s tím udělej“. Kluk dostane facku a je vyřízeno. Je to lepší, než aby za nimi šel strážník. Mě znají, bydlím tady 20 let. My jsme tady proto, abychom domlouvali lidem a ne abychom se s nimi hádali nebo prali a to i v případě, že na nás vyskakují. Člověk musí mít v každém případě chladnou hlavu.

Karel ŠamumZdroj: Karel Horký

Ze své práce mám spíš dobré zážitky. Třeba nedávno pan doktor odsud hledal holčinu, která udala špatnou adresu a měla těžký zánět v uchu. Doktor mi ukázal její fotku a já už jsem věděl, kde bydlí. Šli jsme za ní a všechno vyřešili. Doktor pak poslal mému šéfovi dopis. Mám super nadřízené. S panem Koutným a s paní Slepčíkovou si můžu popovídat o všem, třeba i o soukromých problémech.

Karel ŠamumZdroj: Karel Horký