Předchozí
1 z 5
Další

Mart EslemZdroj: David Surý
K cestování mě přivedla touha. Touha opustit bublinu všedních dní, kde je téměř vše předem snadno odhadnutelné a život plyne v režimu autopilota. Na cestách se naopak cítím jako list nepopsaného papíru a užívám si každý i ten sebemenší zážitek, kterého bych si doma v běžném životě ani nevšiml. Rád se o to dělím s ostatními. Třeba ve středu 16. září 2020 budeme s kolegou Davidem Surým promítat na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Od 20 hodin si diváci i kolemjdoucí užijí letní kino. Fotky, videa a povídání představí naše putování po jihoamerické Kolumbii.

Mart EslemZdroj: David Surý

Dokážu si užít i pouhou vůni nebo chuť ovoce. V každodenním shonu obojí bereme jako samozřejmost a nemáme většinou čas si obojí ani uvědomit, natož vychutnat. Doma vím nebo tuším, koho potkám, s kým se setkám. Na cestách kráčím a čekám, jaká setkání mě pomyslně cvrnknou do nosu.

Mart EslemZdroj: David Surý

Všední každodennost přináší očekávání a plánování. Obojí vede často k frustraci a rozčarování. To se na cestách v pozici nepopsaného papíru nestane. Každý zápis na něj je zážitkem u něhož nehraje roli zda je pozitivní či negativní. Je to prostě zážitek. Je v tom naprostá svoboda, kterou nám přepychem a civilizací svázaný každodenní život ve spotřební společnosti již dávno sebral, aniž by si toho většina lidí vůbec všimla.

Mart EslemZdroj: David Surý

Cestování nabízí pohled zvenčí. Bez vystoupení z bubliny běžného života se těžko jednotlivec zbaví tunelového vnímání a vidění. Pohled zvenčí poskytuje nadhled a možnost k zamyšlení a změnám, které bez onoho pomyslného vystoupení z životní bubliny jsou velice složité ne-li často nemožné. Člověk získá i určitou flexibilitu a větší schopnost reagovat na změny.

Mart EslemZdroj: David Surý

Poté, co svět zachvátila pandemie, přišel jsem o všechny příjmy z cestování. Musel jsem tedy zareagovat a hledat náhradní řešení. Místo průvodcování zájezdů jsem uspořádal dětský příměstský tábor 5 dní s cestovatelem. A z tohoto „nouzového“ řešení vznikla tradice, kterou bych rád opakoval i v letech dalších.