Předchozí
1 z 4
Další

Michael Karas: Chtěl bych vidět kávové plantáže v Kolumbii  

Nových kavárniček za poslední roky přibylo v Ústí nad Labem hned několik, pražírna kávy je tu jediná. Najdete ji v Předlicích. Coffeeholics založili tři společníci, jedním z nich je Michael Karas. Pražírna je v provozu od ledna letošního roku a na obalech vonících exotikou je tvář francouzského spisovatele Honoré de Balzac, který prý za jeden den vypil i několik desítek šálků silné kávy.

Michael KarasZdroj: Miroslav Vlach

Nejmladší z trojice společníků nové pražírny je Michael Karas. Před dvěma roky ukončil studium na zdejší univerzitě, přímo na fakultě životního prostředí. „Původně jsme chtěli provozovat nějakou malou kavárnu, potom zvítězila pražírna, protože nejbližší je v Děčíně,“ vypráví. Bývalý sklad v Předlicích museli nejprve vyklidit, prověřit rozvody, oškrábat omítku na cihlu, udělat nové podlahy, okna, dveře a projekt. 

Michael KarasZdroj: Miroslav Vlach

Každý společník má svou funkci, pomáhají i manželky a přítelkyně. „Pro zelenou kávu jezdíme do zahraničí. Teď máme 12 druhů kávy,“ říká Karas a vyjmenovává země původu: Kolumbie, Brazílie, Etiopie, Costa Rica, Etiopie, Mexiko, Papua Nová Guinea… Pražící stroj vypadá jako malá lokomotiva. Každý druh kávy se praží pod jinou teplotou. „Je to věda. Rozhoduje vlhkost, velikost zrn, místo původu, doba pražení a spousta dalších aspektů.“

Michael KarasZdroj: Miroslav Vlach

Zde praženou kávu dodávají do Žatce, Loun, Teplic, Litoměřic. V Ústí spolupracují se dvěma kavárnami, v Litoměřicích s vyhlášeným podnikem Káva s párou. „Rád bych se podíval přímo na kávové plantáže, třeba do Kolumbie, abych viděl průběh sklizně,“ zasnil se Michael Karas.

Michael KarasZdroj: Miroslav Vlach