Předchozí
1 z 4
Další

Miroslav Lála třicet let stavěl svůj sen. Loď

Třiaosmdesátiletý Ústečan Miroslav Lála věnoval téměř třetinu svého života sestavováním své lodi jménem Esperance.

Několikrát v týdnu ráno vstávám a jedu do ústecké chemičky, kde jsem pracoval celý svůj život. Původní profesí jsem technik, ale zastanu více řemesel.

Miroslav LálaZdroj: Miroslav Vlach

Všestranný jsem byl i ve sportu. Hrál jsem fotbal, dělal atletiku, skákal na lyžích, závodil na kole, ale nejdéle jsem vydržel u rychlostní kanoistiky. Dosáhl jsem až na titul mistra republiky. Přes padesát let jsem členem TJ Chemička Ústí nad Labem, několik let jsem byl předsedou oddílu jachtingu a závodil jsem na plachetnici.

Miroslav LálaZdroj: Miroslav Vlach

Posledních třicet let jsem stavěl svou loď pod názvem Esperance. V srpnu jsem ji v Brné s kamarády pokřtil a koncem srpna se zúčastnila Ústeckého poháru. Kousek po kousku jsem dával dohromady loď kategorie „MAK“. Jsem puntičkář, všechno jsem si dělal sám, od skeletu po vnitřní vybavení. Jen okénka jsou kupovaná a elektroinstalaci mi dělal Standa Tesárek. Interiér jsem několikrát předělával, ale nyní se mi to docela líbí.

Miroslav LálaZdroj: Miroslav Vlach

Loď je dlouhá 7,70 m, vysoká 1,7 m, široká 2,5 m. Osmimetrový stožár, plachta bílá, motor značky merkury o síle 6 HP (koní), rychlost s motorem 7 uzlů, s plachtou 12 uzlů. Dva lidi tam pohodlně přespí. Je tam kuchyňka, voda, WC, lednice. Co mám dalšího v plánu? Třicet let jsem stavěl loď, do stovky zkusím letadlo.

Miroslav LálaZdroj: Miroslav Vlach