Předchozí
1 z 6
Další

Redaktor Kristián Šujan: Na výhrůžky jsem si už dávno zvykl

Do redakce Deníku jsem nastoupil poprvé v 15 letech jako brigádník. Mojí pilotní štací se stal Sokolovský deník. Každé léto bylo výzvou, abych okresu Sokolov naservíroval kvalitní porci článků. Už tehdy jsem zakusil, jaká úskalí letní stáž regionálního novináře obnáší. Moje zvláštní investigativní povaha se totiž některým rádoby velkým podnikatelům a politikům moc nelíbila.

Kristán ŠujanZdroj: archiv Kristiána Šujana

Odhalovat zákulisí byznysu, kritizovat a satiricky glosovat jejich nepovedenou práci, jasně ukazovat prstem na ty, kteří by se raději měli vrátit na základní školu nebo poznat prostředí věznice zevnitř? To bylo od tehdejšího puberťáka něco, co nemohli překousnout. Místo konstruktivního dialogu si na mě stěžovali, plamenně telefonovali, chtěli podávat trestní oznámení… Říkal jsem si, že dokud mi nezačnou chodit domů koňské hlavy, tak je to v pohodě. 

Kristán ŠujanZdroj: archiv Kristiána Šujana

Po maturitě jsem zakotvil v Ústí nad Labem na univerzitě. Vystudoval jsem češtinu v kombinaci se společenskými vědami. V roce 2015 jsem na půl roku odjel na studijní pobyt do Vídně, jako novinář absolvoval studijní pobyt v Evropském parlamentu v Bruselu a ve Štrasburku a po návratu na sever Čech převzal magisterský diplom. A byl ze mě učitel. Místo za katedru jsem ale popadl životopis a vyrazil do Ústeckého deníku.

Kristán ŠujanZdroj: archiv Kristiána Šujana

Zaujalo mě, že rovněž v Ústeckém kraji dokáží politici a podnikatelé funkčně využívat metody připomínající slunnou Sicílii. Cítím se tu jako doma. Kdybych měl za první roky mého působení tady dostat za každou výhrůžku o trestním oznámení korunu, jsem už dávno milionář.

Kristán ŠujanZdroj: archiv Kristiána Šujana

Na podzim 2019 to budou čtyři roky, kdy na plný úvazek pracuji v Ústeckém deníku, v současnosti jako krajský redaktor. Své zkušenosti, které jsem v regionálních novinách nasbíral, předávám na seminářích vysokoškolákům místní pedagogické fakulty a jsem rád, že mnozí z nich do mediálního světa rovněž pomalu pronikají.

Kristán ŠujanZdroj: archiv Kristiána Šujana

Troufám si tvrdit, že tolik autentických zkušeností v nelehkém, ale vysoce inspirativním prostředí severních Čech bych nikde jinde nezískal. Proto jsem rád, že jsem součástí redakce Deníku.

Kristán ŠujanZdroj: archiv Kristiána Šujana