Předchozí
1 z 4
Další

Vlasta Součková: Ženy v knihovně často hledají jemně erotickou romantiku  

V Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem se setkali zkušení knihovníci, aby přihlíželi slavnostnímu vyhlášení soutěže Knihovník Ústeckého kraje 2019. Stříbrnou pozici vybojovala Vlasta Součková z Trmic. „Dlouhá léta jsem pracovala jako bankovní úřednice, dobrou knihu jsem si vždycky ráda přečetla. Před devatenácti roky jsem začala pracovat v knihovně na zámku v Trmicích, nejprve pouze na čtyři hodiny," říká.

Vlasta SoučkováZdroj: Miroslav Vlach

Ze začátky tu byly podmínky velice skromné, zájemců o dětskou knihu moc nebylo. Dnes mám v upravené místnosti v regálech přes jedenáct tisíc výtisků a akcí je stále víc. Navázala jsem spolupráci s místní školkou a školou, klubem seniorů, pořádám besedy s autory, pěvecká vystoupení, hraji loutkové divadlo pro nejmenší, zapojuji se do republikových projektů.

Vlasta SoučkováZdroj: Miroslav Vlach

Mám ráda šikovné a chytré školáky, proto jsem zvala na zámek známé ilustrátory, hudebníky, spisovatele, aby jim vysvětlovali, jak důležitá v lidském životě je kniha. Vynikající byl třeba pan Dudek, ten tu byl několikrát a vždycky pobavil malé i ty dříve narozené. Nemohu opomenout pasování prvňáčků na čtenáře. Děti dnes moc nečtou, digitální svět je přitažlivější, ale o Harry Pottera je stále zájem.

Vlasta SoučkováZdroj: Miroslav Vlach

Muži zůstávají věrní historickým románům, ženy často vyhledávají jemně erotickou romantiku, jako byla třeba kniha Padesát odstínu šedi. Příští rok tu budu dvacet let a ocenění v soutěži Knihovník Ústeckého kraje 2019 si moc vážím, je to pohlazení všem, co mi věřili a pomáhali. Významné místo mezi nimi má starostka Trmic Jana Oubrechová. I ona docházela v minulosti do naší knihovny.

Vlasta SoučkováZdroj: Miroslav Vlach