Český hokej už se za svou dlouhou historii dostal do všelijakých patálií. Ale že by na mistrovství světa nepostoupil ze základní skupiny do čtvrtfinále? Nevídáno, neslýcháno. Jenže letos to na turnaji v Rize reálně hrozilo. Proto bylo čtvrteční vítězství 4:2 tak nesmírně důležité. Naděje na postup se zase rozhořela.

Kdyby Jiří Sekáč hned v první minutě sám před švédským gólmanem proměnil obrovskou šanci, vyvíjel by se zápas docela jinak. Opadla by nervozita, vrátilo by se sebevědomí. Jenže Sekáč netrefil branku. „Takové šance se prostě musejí proměňovat,“ sebekriticky potřásal hlavou.

Kdo byl hráčem zápasu se Švédskem?
HLASUJTE: Kdo byl proti Švédsku nejlepším hráčem zápasu?

Český tým byl v úvodu utkání o poznání aktivnější, jenže Seveřané mu uštědřili krutou lekci z produktivity. V čase 12:08 tečoval Wingerli kotouč mimo dosah Šimona Hrubce, o tři minuty později proměnil švédskou přesilovku Rakell. Nálada na české střídačce klesla pod bod mrazu. Jako by se naplňoval hororový scénář.

„Ale nevzdali jsme se, ukázali jsme bojovnost,“ konstatoval obránce Lukáš Klok, po jehož faulu dal soupeř druhý gól.

Obrat přišel v přesilovkách

Národnímu týmu nešla upřít snaha. I za stavu 0:2 se pokoušel o tlak, ovšem Švédové se ocitli ve své oblíbené roli: bránili vedení a občas zahrozili. A i když byli Češi opticky v převaze, jen velmi zřídka se přes žlutomodrý val dostávali k opravdu nebezpečným střelám. Výjimkou byla další zahozená tutovka smolaře Sekáče v 35. minutě.

„Věděli jsme, že se musíme hodně tlačit do brány a střílet, pak tam vždycky něco spadne," popsal Klok.

Čeští hokejisté (Robin Hanzl a Roman Will) cestou na trénink.
Steaky, moře, pohovory. Hokejisté ladili formu na klíčovou bitvu se Švédy

Jenže ani švédské nervy nebyly z ocele. V úvodu třetí třetiny dali Česku dvakrát šanci zahrát si přesilovku a byly z toho dva góly. Ofenzivní smůlu nejprve protrhl čarostřelec Jakub Vrána a v 45. minutě pak vyrovnal na 2:2 po krásné kombinaci kapitán Jan Kovář (ten předtím měl ještě jednu obří šanci, která neskončila gólem jen zázrakem).

Drama v závěru se šťastným koncem

Teď bylo na Švédech, aby rozdýchávali nečekané komplikace. Jenže vyrovnání dodalo českému mužstvu křídla a přiklonilo se k němu i štěstí. A v 49. minutě z toho byl třetí a vítězný gól: Lukáš Klok to zkusil od modré čáry a kotouč se zastavil až v síti. Po depresi z první třetiny náhle nebylo ani památky, Čechů bylo plné kluziště.

V třetím utkání skupiny hráli čeští hokejisté s Běloruskem.
Brufeny v kapse, hokej na salaši. Připomeňte si slavné (i neslavné) propadáky

„Asi můj nejdůležitější gól v kariéře, ostatně můj první na mistrovství světa dospělých,“ usmíval se obránce Klok, který tak odčinil svůj podíl na druhé švédské brance.

V závěru vrhli Švédové všechny síly do zoufalého náporu, protože i jejich situace na šampionátu je kritická. Jenže při hře bez brankáře jim ufrnknul rychlík Jakub Flek a definitivně rozhodl.

Češi tak v tabulce skupiny A náhle poskočili z poslední osmé příčky na čtvrté místo s pěti body. Čekají je ještě duely s Velkou Británií (v sobotu), s Dánskem a Slovenskem. Naopak Švédsko je na tom po čtvrtečním šoku už hodně bídně.